Organizația Mondială a Sănătății a grupat simptome rare de COVID-19, transmise de medici din întreagă lume. Degetele COVID, asemănătoare degerăturilor, sunt întâlnite la mulți copii din Italia. De asemenea, aceștia atrag atenția că senzația de arsură și furnicăturile apar tot din cauza răspunsului imunitar al organismului la infecție.

Febra, oboseala sau tusea seacă sunt printre cele mai întâlnite simptome ale infectării cu noul coronavirus. Mai puțin frecvente sunt pierderea mirosului și a gustului, durerile musculare, înfundarea nasului sau gâtul uscat.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat, pe baza rapoartelor din întreagă lume și alte simptome rare de COVID-19, potrivit Ziare.com.

Degetele COVID

Pacienți din mai multe țări au raportat erupții la degete, asemănătoare degerăturilor, în multe cazuri neînsoțite de simptomele obișnuite ale COVID-19. Medicii au numit asta "degetele COVID". Erupțiile pot lua forma unor leziuni roșii sau violet și apar atât pe partea laterală sau talpa piciorului, cât și pe mâini sau degetele de la mâini. Jurnalul European de Dermatologie Pediatrică a raportat un număr mare de cazuri la copiii și adolescenții din Italia. Această manifestare nu fusese observată la erupțiile cutanante apărute în cazul infectării cu alte coronavirusuri.

Citește și: Avertisment de la directorul OMS: Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm prematur restricţiile

Conjunctivita

Conjunctivita este un simptom rar la cazurile de COVID-19, iar particulele virale sunt prezente în lacrimi. Colegiul Regal al Oftalmologilor și Optometriștilor din Marea Britanie a transmis că este cunoscut faptul că orice infecție a tractului respirator superior poate avea drept efect o conjunctivită virală, ceea ce se întâmplă și la COVID-19. Dar este puțin probabil ca, în cazul COVID-19, conjunctivita să apară în lipsa altor simptome, cum ar fi febra sau tusea.

Necroza

Un studiu spaniol arată că 6% din 375 de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 au avut necroze, adică distrugere a țesuturilor cauzată de lipsa sângelui sau livedo, ceea ce înseamnă decolorarea pielii. Pielea devine pestriță, ca o dantelă, cu zone roșii sau violete. Acest simptom a apărut în general la pacienți cu vârste înaintate și forme severe ale bolii. Dar au fost observate necroze și la bolnavi de COVID-19 care nu au avut nevoie de spitalizare.

Vezi și: Cum vor arăta serviciile medicale post-covid. Director general Medicover: Să lăsăm „competiția” pe mai târziu și să nu facem acțiuni hazardate

Amețeli și dureri de cap

Un studiu făcut pe 214 pacienți din China, publicat în revista Jama Neurology, arată că puțin peste o treime din cei infectați au avut simptome neurologice, cum ar fi amețeli sau dureri de cap. Procentul a crescut la 45.5% la cei cu infecții severe. Medicii spun că simptomele neurologice sunt mai degrabă o consecință a COVID-19 decât un nou simptom care ar trebui studiat aparte.

Senzație de arsură și furnicături

Unii bolnavi de COVID-19 s-au plâns de o se senzație de arsură sau furnicături. Doctorul american Waleed Javaid spune că acestea pot apărea mai degrabă ca o reacție a sistemului imunitar al pacienților la COVID-19, nu ca o acțiune directă a coronavirusului. Celulele sistemului imunitar se activează, așa că sunt eliberate multe substanțe chimice în organism, iar asta poate fi resimțit ca o furnicătura. Medicii spun că fiecare organism reacționează diferit, dar au mai întâlnit această reacție imunitară și în cazul altor boli.

Citește și: Expert în virusologie, despre viața românilor după 15 mai. Ar trebui să ne facem planuri de vacanță?

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri