Radu L. Gorduza, director general Medicover, este de părere că o astfel de tragedie mondială ar trebui să ducă la realizarea unor modificări majore în infrastructura și modalitatea de funcționare a serviciilor medicale, schimbări foarte greu de făcut pe timp de „pace”. În viziunea directorului general Medicover, impactul pandemiei în piața serviciilor medicale se resimte pe paliere diferite, de la cel financiar, la cel comportamental.

Impactul acestei pandemii este multiplu, fiind un test de stres pentru toate părțile implicate: asigurați, prestatori servicii, asiguratori, plătitori, angajatori.

Acesta spune că unele dintre efecte nu vor putea fi remediate rapid: ”Un lucru este cert: modul în care lumea gândește și acționează azi este profund diferit de cel de acum două luni”.

Citește și: Coronavirus | Măsuri speciale la Medicover pentru siguranța pacienților. Zone de triaj și sfaturi prin telefon de la medici prin serviciul “Sfat Medical”

În viziunea directorului general Medicover, impactul pandemiei se resimte pe paliere diferite:
• financiar – această perioadă își va pune puternic amprenta asupra numărului de jucători din piață, a modului în care se fac angajări sau se programează investiții pentru dezvoltare;
• medical – vedem acum cum anumite protocoale de lucru trebuie schimbate profund, că este nevoie de legiferarea unor servicii noi, etc;
• comportamental - apar schimbări legate de adresabilitatea anumitor servicii medicale și metode noi de a răspunde față de anumite servicii.

Cred că, în esență, o astfel de tragedie mondială ar trebui să ducă la realizarea unor modificări majore în infrastructura și modalitatea de funcționare a serviciilor medicale dintr-o țară. Astfel de schimbări erau puțin vizibile sau foarte greu de făcut pe timp de „pace”.

Radu L. Gorduza, director general Medicover

Totodată, acesta oferă și câteva direcții care ar putea fi subiectul unor astfel de schimbări, printre care reimplementarea unei rețele medicale în sate, comune și orașe mici pentru a dezaglomera spitalele județene, dar și beneficiciile tratamentului la domiciliu. ”Suprapopularea spitalelor duce la ineficiență și pierderi materiale uriașe pentru sistem”, spune Gorduza:

  • Prevenția primară, secundară și terțiară. Cred că ar trebui luată în calcul serios ideea de reimplementare a unei rețele medicale în sate, comune și orașe mici pentru a dezaglomera spitalele județene și a crește eficiența prevenției primare. De asemenea, ar trebui implementată plata per efect și nu cea pe volum, etc. Acest subiect este destul de vast și nu pot fi acoperit în 2-3 fraze;
  • Ambulatoriu vs. spitalizare. Într-o astfel de criză am observat că nevoia reală de spitalizare este sub 50% din cazurile internate anterior. Asta înseamnă că mulți pacienți pot fi ținuți la domiciliu sub tratament și observație adecvată. Suprapopularea spitalelor duce la ineficiență și pierderi materiale uriașe pentru sistem;
  • Cooperarea Public-privat. Ar trebui să se renunțe imediat la conceptul promovat până acum, acela de sisteme paralele de sănătate. Sistemul este unul singur, iar convergențele public-privat ar trebui folosite în favoarea pacienților, atât pentru creșterea accesului la servicii, cât și prin creșterea calității acestora.

Vezi și: Criză în piața muncii: Cum poți să fii un manager bun și un lider pentru echipă, în momente economice dificile

De la izbucnirea pandemiei, Medicover a luat o serie de decizii drastice privind disciplina medicală care au ajutat la minimizarea cazurilor de Covid-19, atât în clinicile, cât și în spitalele deținute.

Suntem încă în „întuneric” cu privire la modul de acțiune

În acest moment, rețeaua medicală lucreză la un plan de reluare treptată a activității.

Vom menține o disciplină strictă pentru ca entuziasmul unora să nu majoreze riscul general. Am învățat, de asemenea, că multe activități pot fi realizate și de la distanță și dorim să menținem acest mod de lucru. Am fost primii din piață și suntem singurii care oferim o soluție reală de telemedicina - MediCall, unde pacientul se poate loga imediat într-un apel video de calitate și în siguranță (standard HIPAA) fără a mai trece prin call center sau recepții fizice ori virtuale.

Radu L. Gorduza, director general Medicover

De asemenea, pentru portofoliul de abonați și asigurați a fost lansat un produs similar, HomeDoctor. Per total, în cadrul serviciilor de telemedicină sunt disponibili 200 de medici de diferite specialități, 7 zile pe săptămână, în intervalul 8-20.

În ceea ce privește măsurile/soluțiile ce ar trebui luate în perioada următoare pentru a se atenua efectele covid-19, reprezentantul Medicover spune că ”suntem încă în „întuneric” legat de multe aspecte ale modului de acțiune și a efectelor acestui virus nou”.

Vezi și: Consultații la distanță în perioada pandemiei. Ce accesări a avut în prima lună platforma Medicall, lansată de Medicover

”Au apărut articole legate de faptul că expunerea prin infectare nu produce imunizare decât la 2-5% dintre pacienți. Asta ar putea însemna că un pacient vindecat se poate reinfecta și să o ia de la capăt. Cred că măsurile de protecție personală prin distanțare, purtarea echipamentului potrivit și igiena recomandată sunt cele mai bune lucruri pe care le putem face în această etapă. Odată ce vor apărea detalii noi, vom putea adapta toate aceste măsuri noului status quo”, a explicar Gorduza, pentru wall-street.ro.

Apreciez un 2020 mult sub bugetul asumat în ultimul trimestru financiar

Piața serviciilor medicale private este în declin, urmând tendința din celelalte industrii, este de părere directorul general Medicover.

”Probabil că, până la finalul anului, vor exista și perioade de creștere, dar vor fi și alte perioade de scădere. Apreciez un 2020 mult sub bugetul asumat în ultimul trimestru financiar al anului precedent”, mai spune sursa citată.

Ce ar trebui să facă antreprenorii din sectorul serviciilor medicale: Să lăsăm „competiția” pe mai târziu

În acestă perioadă plină de incertitudini Radu L. Gorduza îi sfătuiește pe antreprenorii din sectorul medical să nu facă acțiuni hazardate, bazate pe informații asupra cărora planează dubii și care pot duce la pierderi de vieți omenești.

Vezi și: Expert în virusologie, despre viața românilor după 15 mai. Ar trebui să ne facem planuri de vacanță?

”E greu de identificat ce ar trebui să facă, atât timp cât nu știm suficient de multe despre virus și boală. Mai curând, aș putea să le spun ce să nu facă, respectiv acțiuni hazardate, bazate pe informații asupra cărora planează dubii și care pot duce la pierderi de vieți omenești. Cred că toți trebuie să fie solidari în perioada aceasta în acțiuni și să lăsăm „competiția” pe mai târziu”, explică directorul general Medicover.

Acesta mai spune că privatul ar trebui să pună „mână de la mână”, să strângă resursele necesare pentru a ajuta sistemul public în această luptă care, în cele din urmă, este a noastră, a tuturor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri