Cum pot fi evitate mii de infectări: Medicii de familie cer să le fie permis să consulte pacienții cu probleme ușoare de la distanță și să poată elibera rețetele pe email

Medicii de familie cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate modificarea în regim de urgenţă a pachetelor de servicii medicale și a contractului - cadru, astfel încât cabinetele de medicina familiei să poată acorda pe perioada stării de urgență triaj și consultații la distanță - prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video - pentru toți pacienții care nu necesită consultații față în față. Totodată, medicii de familie spun că Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie va da în judecată CNAS, în situația în care va exista un singur medic de familie care va deceda în urma infectării în cabinet cu noul coronavirus, în urma consultaţiei faţă în faţă acordată unui pacient.

”Medicii de familie sunt în cabinetele lor în programul normal de lucru în această perioadă și își consultă pacienții. Fiecare pacient consultat față în față în cabinet în aceste zile și în săptămânile următoare, pentru orice problemă de sănătate, indiferent cât de minoră - din sfera respiratorie sau din orice altă sferă - poate fi un pacient infectat cu noul coronavirus și încă fără simptome”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor Familie.

Medicii de familie, cu mâinile goale în lupta contra coronavirusului: “Am avea nevoie de 1 milion de măști pe lună”

Totodată, medicii de familie atrag atenția că o simplă diaree sau durere abdominală poate fi un simptom atipic al COVID-19.

”Pierderea bruscă a mirosului sau gustului pare de asemenea, după ultimele date disponibile și încă studiate de colegii francezi și nemți, să indice infecția cu noul coronavirus. Tânăra mamă singură, aflată la primul copil și care nu știe cum să prepare supa bebelușului, poate fi purtătoare fără simptome a virusului. Acești pacienți fără probleme respiratorii, prezenți în cabinet deși pot fi consultați și la distanță în siguranță, conform experienței fiecărui medic de familie în parte, pot infecta fără să știe medicul de familie, asistenta medicală și restul personalului cabinetului. Care la rândul lor, în perioada în care sunt lipsiți de simptome specifice, pot infecta apoi un mare număr dintre toți ceilalți pacienți consultați față în față în cabinet. Mulți dintre ei vârstnici, deja suferinzi în urma unor boli cronice, deci extrem de vulnerabili”, precizează sursa citată.

Citeste si:
A început vaccinarea prin medicii de familie
A început vaccinarea prin...

Medicii de familie cer modificarea pachetelor de servicii și a contractului cadru, astfel încât să poată elibera rețete inculsiv prin email.

CORONAVIRUS | Unifarm, despre materialele sanitare de care are nevoie sistemul medical: Astăzi au intrat în țară un milion de măști venite din Turcia

”Nu înțelegem de ce nu suntem lăsați de CNAS să facem consultații la distanță în cadrul pachetelor de servicii medicale decontate cabinetelor de casele de asigurări. Modificările solicitate sunt necesare pentru a putea acorda consultații decontate de casa de asigurări pentru pacienți, în așa fel încât să le putem scrie și rețete compensate sau gratuite, concedii medicale, recomandări de îngrijiri la domiciliu, paliative, de dispozitive medicale și tot ceea ce face parte din actul medical”, mai spun medicii de familie.

Medicii de familie ar putea da în judecată CNAS

Aceștia spun că CNAS trebuie să înțeleagă acest lucru și să ducă la îndeplinire solicitarea trimisă de Ministerul Sănătății la începutul acestei săptămâni, pe 17 martie. ”Orele - nu zilele - trec în defavoarea noastră, a tuturor. Săptămâna viitoare poate fi deja prea târziu. Decizia stă în câteva pixuri”, spune Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie.

Citeste si:
Ioana Mihăilă anunță care sunt prioritățile Ministerului Sănătății
Noul ministru al sănătății a...

De asemenea, medicii de familie spun că, în situația în care va exista un singur medic de familie care va deceda în urma infectării în cabinet cu noul coronavirus, în urma consultaţiei faţă în faţă acordată unui pacient care ar fi putut fi consultat la distanţă, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie va da în judecată CNAS și pe toţi funcţionarii publici responsabili de tergiversarea adoptării măsurilor care ar asigura protecţia eficientă a medicilor și personalului medical, limitarea transmiterii virusului pe teritoriul ţării și prevenirea deceselor evitabile atât în rândul pacienţilor cât și al medicilor și personalului medical.

Sursa foto: Pixabay
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri