Medicii de familie protesteaza vineri in fata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa ce de aproape doua saptamani Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) e in colaps si le blocheaza si lor activitatea, scrie Ziare.com.

Multi dintre medici au venit cu laptopurile, cerandu-le reprezentantilor Casei sa le valideze ei serviciile, daca reusesc. De asemenea, medicii au facut o strategie cu privire la modul in care sa raspunda daca intervin jandarmii, asa cum s-a intamplat la alte manifestatii spontane pe care le-au facut de-a lungul anilor, problemele lor fiind de multa vreme nerezolvate.

"De cel putin 10 zile SIUI, care asigura accesul medicilor si pacientilor in sistemul de stat de sanatate pa baza cardului de sanatate este in pom si ne creaza niste prejudicii extraordinare, de timp, de nervi, pierd si eu timpul in cabinet, dar pierd si timpul pacientilor, apoi pentru ca am eliberat doar retete offline, adica se poate intampla la un moment dat sa nu fie recunoscute de catre CNAS si apoi imputate medicului pentru ca nu ni se pot valida consultatii, practic munca noastra de zi cu zi risca sa ramana in aer si neplatita.

Actul medical toti il practicam, nimeni nu-si permite sa nu-si vada pacientii, acolo unde se poate am finalizat doar cu retete simple in loc de compensate, dar nu este normal pentru ca e dreptul asiguratului sa isi primeasca toate drepturile din contractul lui de asigurare. Contractul nostru de prestari servicii medicale intre cabinetele noastre si Casa de Asigurari este plin de sanctiuni pentru medici in diverse conditii, multe care tin de nefunctionarea SIUI-ului.

Noi am asteptat ca Casa sa-si asume ca in aceasta perioada tot ce s-a intamplat nu ne va fi imputat. Avem colegi care au platit de-a lungul timpului retetele. Nu suntem hoti, suntem profesionisti. Nu vrem sa murim de inima in fata unor calculatoare", spune un medic intr-o discutie cu deputatul USR Tudor Pop.

Casa nu-si asuma, seful CNAS va fi chemat sa dea explicatii in Parlament

Dupa ce joi CNAS a dat o prima reactie in care nu si-a asumat nici problemele, nici nu a spus cand se rezolva ci, in schimb, le-a cerut medicilor sa-si faca treaba, vineri, cand situatia s-a precipitat si medicii au ieist in strada, Casa a anuntat ca suspenda anumite prevederi pana la remedierea problemelor.

Deputatul din Comisia de Sanatate Tudor Pop a anuntat joi ca a cerut audierea sefului CNAS Razvan Vulcanescu, o decizie in acest sens urmand sa fie luata saptamna viitoare, marti.

"I-am solicitat presedintelui Comisiei pentru Sanatate si Familei din Camera Deputatilor sa puna pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte cererea prin care il asteptam pe domnul Razvan Vulcanescu, presedintele-interimar CNAS, sa ne explice ce se intampla si care sunt solutiile pentru SIUI. In mod normal, ma astept ca o astfel de solicitare, altfel banala, sa fie sustinuta de membrii comisiei.

Am cerut explicatii si Executivului, cu ocazia motiunii simple, dar ministru Sanatatii a uitat, probabil, sa ne raspunda. I-as cere ajutor si doamnei premier Dancila sau macar niste explicatii, caci ea numeste presedintele Casei, dar nu cred ca e cazul.

Insa, de departe, cel mai mare ajutor il astept din partea celor direct afectati de acest dezastru: medicii de familie, medicii din sistem, managerii de spitale. Mobilizarea lor ar putea da startul unei mari schimbari in sistem", scria joi seara pe Facebook Tudor Pop.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri