Medicii de familie cer păstrarea consultațiilor la distanță și după data de 15 mai. Totodată, Federația Patronatelor Medicilor de Familie solicită Ministerului Sănătății și suplimentarea bugetului alocat asistenței medicale primare din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul 2020.

În vederea continuării în bune condiții a activității cabinetelor de medicina familiei după încetarea stării de urgență, în contextul pandemiei COVID-19, medicii de familie propun următoarele măsuri.

Păstrarea posibilității acordării de consultații la distanță, în scopul limitării deplasărilor nenecesare ale pacienților la cabinetele medicale și limitării transmiterii SARS-CoV2, având în vedere experiența pozitivă avută până în prezent cu acest tip de consultație.

Vezi și: Ghid de pandemie | Cum se acordă consultaţia la distanţă. Explicaţii importante pentru pacienţi de la medicii de familie

De asemenea, medicii de familie spun că este necesară crearea unui mesaj de informare publică prin care pacienții să fie încurajați să sune medicul de familie pentru problemele de sănătate nou apărute sau pre-existente, fără legătură cu noul coronavirus. Medicii de familie atrag atenția că, pe fondul pandemieie de COVID-19, se observă o reducere a adresabilității pentru toate celelalte patologii acute, subacute și cronice, măsurilor profilactice (ex. vaccinare), existând riscul agravării acestora.

”Capacitatea cabinetelor de medicina familiei de a veni proactiv în întâmpinarea pacienților este redusă, eforturile depuse până în prezent de medicii de familie și asistenții medicali neputând substitui efectul unui mesaj de informare publică difuzat constant de toți furnizorii de servicii media audiovizuale”, a declarat dr. Raluca Zoițanu, președinte al Federației Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii acuză reducerea semnificativă a veniturilor pe fondul pandemiei

De asemenea, medicii de familie solicită suplimentarea bugetului alocat asistenței medicale primare din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2020, în vederea eliminării discriminărilor introduse față de alte categorii de unități sanitare și de personal medical prin aplicarea prevederilor Legii 19/2020, Ordonanței 43/2020, HG 252/2020, Ordinului 539/2020, Ordinului 414/2020.

Achiziția materialelor sanitare necesare pregătirii pentru pandemie, adaptarea cabinetelor și personalului la cerințele pandemiei, stării de urgență, inclusiv la acordarea consultațiilor la distanță, reducerea adresabilității au condus la reduceri semnificative ale veniturilor personale ale medicilor de familie și la imposibilitatea creșterii veniturilor asistenților medicali, cu afectarea moralului întregii echipe a cabinetului

Dr. Raluca Zoițanu, președinte al Federației Patronatelor Medicilor de Familie

Totodată, este necesară stabilirea unităților medicale și de suport medical implicate în triajul, cazarea și tratarea bolnavilor infectați cu SARS-CoV2, astfel încât cabinetele de medicina familiei și centrele de permanență să poată continua asigurarea în bune condiții a serviciilor de asistență medicală primară pentru toată populația care nu este infectată cu SARS-CoV2.

Citește și: Studiu MedLife: Cel mai probabil populația nu are imunitate dobândită natural pentru COVID 19. Care sunt soluțiile pentru a putea reporni economia

”Cabinetele de medicina familiei, în cea mai mare parte cabinete individuale, și centrele de permanență nu dispun de spațiul și personalul auxiliar necesar pentru a asigura triaj în cort în afara cabinetului/centrului și nici pentru circuite complet separate COVID-19 și non-COVID-19, similar spitalelor și altor unități sanitare de mari dimensiuni. Din aceste motive solicităm ca pacienții COVID-19 confirmați sau suspecți să nu fie îndrumați prin protocoalele și actele normative elaborate de autorități spre cabinetele de medicina familiei și centrele de permanență ci spre unitățile medicale și de suport medical dedicate COVID-19”, explică medicii de familie.

Prezența accidentală în cabinetele de medicina familiei și centrele de permanență a pacienților COVID-19 încă neconfirmați, cu simptomatologie la debut, și care scapă triajului prin omiterea oferirii tuturor informațiilor în cadrul anamnezei nu poate fi evitată, însă nu este de dorit direcționarea pacienților confirmați de către autorități spre asistența medicală primară.

Vezi și: Expert în virusologie, despre viața românilor după 15 mai. Ar trebui să ne facem planuri de vacanță?

În plus, Federația Medicilor de Familie solicită actualizarea Ordinului 436/2020 privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus, cu prevederi specifice pentru decesele care au loc la domiciliu în care există suspiciunea ridicată de medicul de familie de deces ca urmare a infecției COVID-19.

”Cabinetele de medicina familiei nu dispun de echipament personal de protecție adecvat pentru a asigura examinarea cadavrului la domiciliu și constatarea decesului în aceste situații”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri