Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat, la sfârșitul lunii octombrie, primul caz de gripă cu virus gripal tip A din această toamnă, iar autoritățile din sistemul sanitar - și nu numai - îndeamnă populația să se vaccineze antigripal. Cum poate populația să țină cont de acest sfat în condițiile în care vaccinul lipsește atât din cabinetele medicilor de familie cât și din farmacii?

Potrivit datelor oficiale furnizate de autorităţi, până la data de 25 octombrie au fost vaccinate antigripal doar 323.098 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Tot reprezentanții Ministerului Sănătăţii au anunţat că statul a achiziţionat trei milioane de doze de vaccin antigripal, din care au fost livrate circa 900.000, restul urmând să ajungă în cursul lunii noiembrie. În prezent vaccinul lipsește din farmacii, iar medicii de familie spun că speră să le primească în curând. În aceste condiții, populația nu poate decât să continue să facă drumuri fie la farmacii, fie la cabinetele medicilor de familie.

Situația din farmaciile bucureștene

În șase farmacii în care am întrebat de existența vaccinului, răspunsul primit a fost unul negativ. La doar două dintre ele ni s-a spus că au avut câteva vaccinuri, dar mult prea puține comparativ cu cererea.

L-am avut chiar de două ori la prețul de 55.50 de lei. Dar s-au terminat repede și nu știu dacă mai primim sau dacă o să-l găsiți undeva.

- Farmacist Dr. Max -

Vaccinuri cu țârâita la medicii de familie. Faci vaccinul dacă se întâmplă să fii prin preajmă

Situația pare să fie la fel și la medicii de familie.

“Am avut câteva doze, dar doar pentru copiii până în cinci ani. Pentru persoanele în vârstă ne-au spus că o să primim luna aceasta. O colegă de la un cabinet învecinat a primit 20 de doze, ceea ce e bine. Au fost cazuri când am primit numai 10“, a declarat, pentru Wall-Steet.ro, un medic de familie care a dorit să rămână anonim.

Potrivit acestuia, atunci când cabinetele au vaccinuri antigripale, prioritatea revine pacienților cu afecțiuni pulmonare. Dar nu există un sistem prin care aceștia sunt sunați și chemați la cabinet atunci când medicul primește vaccinul. Ai noroc doar dacă se întâmplă și treci pe la cabinet în zilele respective.

Nu vă administrați singuri vaccinul!

Persoanele care au avut noroc și și-au cumpărat vaccinul din farmacie, au tendința de a ruga o rudă din familie sau un prieten să-i vaccineze. Total greșit!

“Este foarte important ca persoanele care au intrat în posesia vaccinului să vină la cabinetul medicului de familie sau să caute un cadru medical pentru administrarea acestuia. Dacă se gândesc să și-l administreze singuri, o fac pe răspunderea lor, noi nu recomandăm acest lucru”, explică medicul de familie.

Același lucru l-a subliniat și Octav Criștiu, specialist medicină de urgență: “După administrare, vaccinul poate da anumite reacții. De la așa zisa reacție locală, cu înroșirea zonei unde a fost administrat vaccinul până la intrarea în șoc anafilactic, în cazul în care persoana vaccinată este alergică la unul dintre ingrediente. Este indicat ca vaccinul să fie administrat de un cadru medical care știe cum să procedeze în cazul unei astfel de reacții“.

Criștiu a mai explicat, pentru wall-street.ro, și importanța administrării acestui vaccin.

În cazul în care ai contactat gripa, sistemul imunitar va începe să lupte. Dacă peste gripă te infectezi și cu noul coronavirus, riști să faci forme foarte severe de COVID 19, sistemul imunitar fiind deja suprasolicitat.

- Medic specializat în medicină de urgență -

Gripa sezonieră și noul coronavirus

Potrivit unor cercetări preliminare, vaccinul antigripal ar putea reduce chiar și riscul de a contacta COVID-19. Date din studiul publicat de Scientific American și citat de Businessinsider.com arată că 2,23% dintre lucrătorii din domeniul medical care nu au fost vaccinați antigripal au fost testați pozitiv pentru COVID-19, în timp ce doar 1,33% dintre angajații vaccinați avut același rezultat pozitiv.

Alte două studii recente din Italia au descoperit o tendință similară: ratele de coronavirus s-au dovedit a fi mai mici în rândul italienilor cu vârsta peste 65 de ani vaccinați antigripal.

Citește și: Medicul infecționist Adrian Marinescu explică cum gripa poate îngreuna lupta împotriva COVID-19

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri