Medicul infecționist Adrian Marinescu explică de ce CODIV-19 și gripa sezonieră pot lua mai multe vieți și cum pot să suprasolicite sistemul medical.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național Matei Balș, e unul dintre doctorii care luptă în prima linie împotriva pandemiei de COVID-19, a explicat, pentru wall-street.ro, cum va arăta gripa de anul acesta în contextul răspândirii coronavirusului.

COVID-19 urmează să se intersecteze cu virusurile gripale de sezon și asta ar putea duce la moartea mai multor persoane și la suprasolicitarea sistemului medical.

Două boli în același timp

Specialistul spune că gripa și coronavirusul merg mână în mână. Ambele se transmit la fel și nu ar fi o surpriză să ne infectăm cu amândouă în același timp. Când se ajunge în această situație, pericolul se amplifică.

Consecințele sunt mai grave atunci când avem în același timp cele două infecții. Riscul de a dezvolta o formă severă crește foarte mult.
- Adrian Marinescu -

Doctorul menționează că, dacă vom avea și COVID-19 și gripă în același timp, vor crește șansele ca una dintre boli să dezvolte complicații sau forme mortale, în special în cazul persoanelor cu imunitatea scăzută din cauza vârstei sau a altor boli cronice precum diabetul, HIV, hipertensiune, boli renale, dar și multe altele.

Mai mult decât atât, Marinescu subliniază un alt risc care vine odată cu sezonul gripal. În unele cazuri, atât COVID-19 cât și gripa au simptome similare precum febra, tusea, sau oboseala.

Simptome greu de deosebit

Așadar, pentru unii pacienți o să fie greu să facă diferența între cele două afecțiuni. Marinescu spune că există posibilitatea ca unii dintre ei să creadă că au gripă și să nu se izoleze. Asta duce la o răspândire mai puternică a virusului și la o suprasolicitare a sistemului medical.

Când ai o simptomatologie respiratorie acută, mai ales când suntem în sezon de gripă, primul lucru pe care îl fac este să mă izolez. Indiferent de vârstă. Izolarea e principala și prima măsură.
- Adrian Marinescu -

Vaccinul antigripal, o armă foarte puternică

Pe lângă izolare, mai avem o armă foarte puternică pentru a evita suprasolicitarea sistemului medical: vaccinarea. Atât în timpul pandemiei, dar și înainte de ea, au existat numeroase conspirații care contestau pericolul reprezentat de COVID-19, măsurile de protecție impuse de stat precum distanțarea socială și purtatul măștilor. În plus, ei negau și eficiența vaccinurilor, susținând că ele sunt o armă de manipulare în masă. Totuși, dovezile arată că în spatele acestor informații false se află agenți externi precum Rusia care vor să destabilizeze societatea.

„Știm bine că dacă vorbim despre un virus care se transmite extrem de ușor, lucru care este evident, cei care nu respectă măsurile de prevenție, chiar dacă sunt într-un număr mic, pot duce la apariția unor focare. Acum, acest lucru agravează situația, pentru că în condițiile de pandemie trebuie să acționăm unitar. Nu mai contează nici partea politică, nici alte interese, ci contează strict să avem o gândire medicală pentru a trece cu bine peste criza cauzată de coronavirus.”

Medicul mai spune că, acum, mai mult ca niciodată, e extrem de important să ne vaccinăm împotriva gripei, tocmai pentru a ne putea atenția doar pe coronavirus.

Dacă până acum vaccinarea antigripală era importantă și foarte importantă, acum va juca un rol decisiv. Vaccinul antigripal nu trebuie făcut doar persoanelor vulnerabile, trebuie făcut la nivel extins.
- Adrian Marinescu -

Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat de presă că a cumpărat 3 milioane de doze de vaccin anti gripal, de două ori mai multe decât în anul trecut. Deocamdată a ajuns doar un lot de 330,000 de doze care au început să fie împărțite în 14 septembrie. Ministerul a demarat o campanie de vaccinare gratuită în care au prioritate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele.

Ei recomandă populației care nu se află într-o categorie de risc să își cumpere vaccinul de la farmacii. Conform ProTV, prețul unui vaccin variază între 23 și 60 de lei.

Beneficiile măsurilor impuse de stat

Purtatul măștii, distanțarea socială, dar și izolarea nu ne protejează doar împotriva COVID-19, ci și împotriva altor boli infecțioase, explică doctorul Marinescu. El spune că se așteaptă la un număr mai mic de infecții cu virusul gripal, tocmai pentru că, dacă ne protejăm împotriva coronavirusului, ne protejăm și împotriva gripei.

Citeste si:

    Când vom trage linie pentru 2020 și probabil și pentru 2021, toate evenimentele infecțioase acute vor fi într-un număr mult mai mic, tocmai datorită distanțării sociale și a purtatului de mască.
    - Adrian Marinescu -

    Sursa foto: Agerpres Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Andrei Petre
    Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


    Setari Cookie-uri