Primul spital privat din România care a fost preluat de o autoritate publică este Spitalul Polaris din Cluj-Napoca, un spital destinat recuperării și transformat de Consiliul Județean Cluj într-o unitate sanitară destinată tratamentului pacienților cu COVID-19. Acesta va funcționa ca o anexă la Spitalul de Boli Infecțioase, iar cadrele medicale vor fi relocate, în funcție de necesități.

Preluarea spitalului privat Polaris Medical de către Consiliul Judeţean Cluj pentru a trata bolnavii cu coronavirus se va realiza în „câteva zile“, a explicat pentru wall-street.ro Valentin-Alexandru Jucan, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj. Acesta a spus că de la momentul anunțului de săptămâna trecută au fost necesare niște clarificări în ceea ce privește desfășurarea unității medicale, ”clarificări care au ținut exclusiv de procedura medicală prin care acel spital va fi organizat”.

Ce pacienți vor fi tratați la Spitalul Polaris?

Spitalul Polaris va funcționa ca o extensie a Spitalului de Boli Infecțioase, unde vor fi tratați pacienții cu un grad de îmbolnăvire minimă-medie. Totodată, personalul medical care va lucra la Spitalul Polaris va face parte din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase, acesta urmând a fi dislocat la cererea Direcției de Sănătate Publică.

”Mâine va fi o ședință a Consiliului Județean în care va fi votată noua formulă agreată de Comitetul Tehnic Medical. Polaris va funcționa ca o extensie a Spitalului de Boli Infecțioase, de aceea este nevoie inclusiv de dislocarea cadrelor medicale. Aici a fost o chestiune care a durat destul de mult și care nu este de competența Consiliului Județean deoarece actul medical este un act independent, cu atât mai mult cu cât acum este organizat și reglementat de Direcția de Sănătate Publică”, precizează purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Pacienții vor putea fi primiți după ce Direcția de Sănătate Publică pune la dispoziția spitalului privat echipamente medicale specifice, ventilatoare și niște echipamente care monitorizează pacienții. ”Practic acela va fi momentul în care vor putea fi primiți cazuri de COVID-19”, mai spune Jucan.

Tot DSP va stabili și numărul necesar de cadre medicale, asta după ce fiecare salon va fi reconfigurat.

Capacitatea spitalului este de 180 de paturi, dar nu înseamnă că asta va fi și capacitatea de internare. Fiecare salon trebuie reconfigurat în funcție de nivelul de gravitate a celor care vor fi internați. De aici va rezulta și numărul de cadre medicale

Valentin-Alexandru Jucan - purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj

Cursul pacienților va fi stabilit de cei care preiau aceste cazuri, adică de Spitalul de Boli Infecțioase. ”În momentul în care numărul de paturi ocupate de la Boli Infecțioase va atinge un număr maxim, pacienții vor fi trimiși la Polaris. Este ca și când Spitalul de Boli Infecțioase mai are o clădire”, precizează sursa citată.

Acesta explică faptul că preluarea Spitalului Polaris înseamnă un „sprijin financiar” pe care Consiliul Județean Cluj îl oferă pentru funcționarea spitalului, ”numai pe perioada acestei crize”.

”Suma pe care o va plăti Consiliul Județean se va vedea pe parcurs. La sfârșitul lunii noi vom vira către Spitalul de Boli Infecțioase suma necesară. Este bine că Spitalul Polaris va funcționa ca o extensie a Spitalului de Boli Infecțioase, pentru că circuitul banilor va fi următorul: Consiliul Județean nu va vira în conturile unei firme private o anumită sumă de bani, ci va deconta ceea ce consumă Spitalul de Boli Infecțioase, ceea ce decide acesta că este necesar. Consiliul Județean își permite să aprobe această dizlocare de fonduri”, mai spune Jucan.

Suma se va cunoaște la finalul fiecărei luni în funcție de numărul de pacienți și de ce se consumă în perioada respectivă.

Întrebat despre motivul pentru care a fost ales acest spital, purtătorul de cuvând a explicat că Polaris Medical are o capacitate foarte mare și un sistem de ventilație al încăperilor care este propice pentru această luptă cu coronavirus.

Spital de 10 milioane de euro

Polaris Medical a fost, în momentul inaugurării în toamna anului 2015, cel mai mare spital privat de recuperare din România. Realizat cu o investiţie de 10 milioane de euro, spitalul se află în localitatea Suceagu, la câţiva kilometri de Cluj-Napoca.

Unitatea privată are o echipă formată din 150 de medici, asistenţi şi personal auxiliar și oferă servicii complete de recuperare neurologică şi cardiovasculară, psihiatrie, reabilitare medicală şi îngrijiri paliative.

Spitalul are o suprafaţă de 11.000 mp, 180 de paturi pentru spitalizare continua, 14 paturi pentru spitalizare de zi şi o bază de tratament de 700 mp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri