Absența unor programe de prevenție și control al infecțiilor dedicate personalului sanitar rămâne în continuare una dintre explicațiile cauzale pentru ponderea mare a salariaților infectați SARS-CoV-2.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a publicat rezultatul evaluării unor indicatori elaborați de Organizația Mondială a Sănătății privind riscurilor de infectare SARS-CoV-2 a salariaților din sănătate din cauza deficiențelor de organizare a unităților sanitare.

Indicatorii analizați constituie un set de cauze ce contribuie la explicarea ratei crescute a infectării salariaților din sănătate cu SARS-CoV-2, care se situează la cca. 20% din totalul cetățenilor infectați, respectiv la 0,496% – comparativ cu 0,0315% infectați din populația totală – din totalul salariaților din sănătate implicați în lupta împotriva COVID-19. Analiza se raportează atât la un nivel ideal cât și la nivelul pe care acești indicatori l-au înregistrat în cadrul cercetării anterioare.

Lipsa echipamentelor medicale constituie o problemă

Insuficiența echipamentelor individuale de protecție continuă să fie o problemă pentru mai mult de jumătate dintre subiecți, după ce doar circa 13% dintre respondenți au indicat că au materiale suficiente. Nivelul redus al transparenței în privința stocurilor disponibile în cadrul unităților accentuează problemele.

Instructajul privind protecția muncii pentru cazul tratării pacienților suspicionați/infectați SARS-CoV-2 înregistrează în continuare cote mult prea reduse pentru a putea vorbi de capacitatea salariaților de a se proteja în mod eficient. Iar instruirea salariaților în privința utilizării echipamentului individual de protecție este situată în continuare la un nivel nesatisfăcător chiar dacă ea a înregistrat o creștere semnificativă de 25 % față de perioada anterioară.

Citeste si:
Personalul din centrele de vaccinare își va primi banii pentru...
Personalul medical din...

Doar 60% dintre cadrele medicale susțin că știu regulile de utilizare rațională a echipamentului individual de protecție. Deși se constată o îmbunătățire semnificativă a situației, poate fi remarcat faptul că suntem încă departe de nivelul normal de pregătire.

Absența formării în domeniu generează două efecte: (a) teama personalului, care riscă să se simtă neprotejat de echipamentul individual de protecție; (b) utilizarea excesivă/inadecvată a echipamentului individual de protecție (pe fondul temerilor generate de necunoaștere).

În plus, doar 53% dintre salariați au fost instruiți cu privire la auto-evaluarea și raportarea simptomelor asociate infecției cu SARS-CoV-2.

Absența unor programe de prevenție și control al infecțiilor dedicate personalului sanitar rămâne în continuare una dintre explicațiile cauzale pentru ponderea mare a salariaților infectați SARS-CoV-2.

Citeste si:
McDonald’s oferă meniuri din partea casei personalului din linia întâi
McDonald’s oferă meniuri din...

Totodată, doar 46% dintre respondenți au spus că există proceduri de verificare a personalului privind infectarea SARS-CoV-2 la intrarea în unitate, în creșrele cu 17% față de perioada anterioară.

Incapacitatea de-a utiliza mecanismele legale destinate protecției salariaților constituie în continuare una dintre marile probleme

Utilizarea Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă (CSSM) a fost indicată de doar 25% dintre salariați (în creștere cu doar 5 puncte procentuale) iar utilizarea SPIAM de cca. 34% dintre respondenți (în creștere cu cca. 6 puncte procentuale). Dacă în cazul SPIAM pot exista și câteva explicații obiective, cea mai importantă mutarea epidemiologilor din spitale la DSP-uri pentru a acoperi deficitele structurale ale acestei instituții (care au avut și pe această cale consecințe negative asupra spitalelor), în cazul absenței utilizării CSSM nu există o explicație obiectivă.

Această analiză parte din cea de-a doua evaluare a riscurilor de infectare SARS-CoV-2 a salariaților din sănătate (restul rezultatelor urmând să fie publicate în perioada următoare)

Citeste si:
Primul pacient din România depistat cu COVID-19 cu ajutorul unui...
Primul pacient din România...

Sursa foto: Unsplash

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri