Peste 8.500 de medici și pacienți solicită printr-o petiție publică reluarea activității cabinetelor stomatologice. Totodată, se dorește eliminarea cerinței de a se dota cu nebulizatoare deoarece acestea nu aduc un plus, în schimb vor pune o presiune financiară suplimentară pe pacienți. "Din cauza costului ridicat al echipamentelor de protecție și a faptului că medicii sunt puși în situația de a achiziționa și aparate de nebulizare, prețul tratamentului stomatologic este în creștere”, atrag atenția medicii stomatologi.

Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (A.M.S.P.P.R.) solicită printr-o petiție publică lansată ieri și semnată deja de peste 8500 de medici și pacienți ca Ministerul Sănătății să permită cabinetelor stomatologice să poată asigura într-o primă fază tratamente de urgență, în sensul intervenției necesare pentru controlul durerii, infecției ori sângerării, fără a trebui să răspundă unor cerințe precum cea de a se dota cu nebulizatoare, iar după ieșirea din starea de urgență să își poată desfășura activitatea aplicând precauțiunile universale care se recomandă în astfel de situații.

Totodată, se solicită eliminarea cerinței de a se dota cu nebulizatoare deoarece din punct de vedere al asepsiei / antisepsiei în cabinetul stomatologic acestea nu aduc un plus, în schimb vor pune o presiune financiară suplimentară pe pacienți.

În prezent stomatologia este singura specialitate medicală a cărei activitate este suspendată din data de 22 martie prin ordonanță militară deși nu este singura ramură în care actul medical poate genera aerosoli sau se desfășoară la o distanță mai mică de 1 m față de pacient și în care se solicită nejustificat cerințe suplimentare, care la rândul lor diferă de la o regiune la alta și nu au un caracter unitar.

Vezi și: Cum se poate preveni răspândirea COVID-19 în activitatea stomatologică de urgență

"Asistența stomatologică de urgență este în prezent limitată la urgențele medico-chirurgicale cele mai grave, care au fost date inițial în competența cabinetelor din cadrul UPU, astfel că pacienții cu alte patologii care reclamă intervenție urgentă nu au acces la asistență medicală din data de 22 martie, ceea ce afectează în primul rând pacienții, ale căror probleme se pot acutiza," spune dr. Marton Panțel.

Acest demers are la bază sondarea opiniei unui număr foarte mare de medici, fiecare având pacienții săi cu care toți au ținut legătura și cunosc deja problemele acestora. Totodată, petiția se bazează și pe opinia legală a avocatei Luciana Mihai, care acordă consultanță juridică asociației și apreciază că "autoritățile competente trebuie să intervină deîndată pentru a stopa blocaje economice ori discriminirări în interiorul profesiei, care în cele din urmă afectează însăși starea de sănătate orală a populației."

În comunicat se arată că din cauza modului în care a fost gestionată situația de autorități până în prezent, există îngrijorare și pentru viitor că în România se va căuta "o cale originală," cum este cazul nebulizatorului care nu a fost impus în alte țări ale Uniunii Europene în care practica stomatologică a fost deasemenea limitată, ci s-a recomandat doar utilizarea echipamentului adecvat de protecție și respectarea precauțiunilor universale ce se impun acum, un triaj riguros al pacienților până la prezentarea la cabinet, un protocol adecvat de igienă, o și mai riguroasă dezinfecție a suprafețelor, alături de măsuri de decalare a programărilor.

"Din cauza costului ridicat al echipamentelor de protecție și a faptului că medicii sunt puși în situația de a achiziționa și aparate de nebulizare, prețul tratamentului stomatologic este în creștere, independent de voința medicilor, fără să aducă beneficii terapeutice pacienților," spune dr. George Mihai.

Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (A.M.S.P.P.R.) este organizația profesională națională a medicilor stomatologi, membră a Federației Dentare Internaționale, fondată în anul 1990, care a inițiat acest demers reprezentativ pentru stomatologia românească tocmai pentru că în țara noastră stomatologia este preponderent privată (în proporție de peste 95%), de la clinici la cabinete și asigură locuri de muncă pentru mai mult de 50 000 de persoane, care furnizează asistența stomatologică pentru întreaga populație din mediul urban și rural.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri