Ce spune ministrul Sănății despre ”modelul suedez” de combatere a crizei de COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat cu ocazia unei vizite efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) păstrează oficial aceleaşi recomandări pe care autorităţile sanitare din România le-au pus în practică.

Întrebat despre faptul că reprezentanţii Suediei, care au mers pe recomandări pentru populaţie şi nu pe restricţii, ar fi fost felicitaţi de oficialii OMS pentru modelul adoptat în gestionarea crizei COVID-19, ministrul a spus că în ţara noastră situaţia "trebuie gestionată ca şi până acum".

"Aşa a încercat şi Anglia, dacă vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat cu premierul şi atunci au revenit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii păstrează oficial aceleaşi recomandări pe care le-am pus şi noi în practică. Acum o săptămână jumătate, directorul OMS spunea că greul abia de acum începe. Haideţi să gestionăm situaţia la fel de bine cum am gestionat-o până acum şi să ieşim la final toţi învingători. Atunci când am intrat în această luptă bănuiam, înainte de şti, cu cine ne luptăm şi am mers pe un principiu în care să putem limita efectele şi să facem ca la nivelul populaţiei României să avem cât mai puţine decese, cât mai puţine cazuri, iar sistemul medical românesc să reziste la tot ce înseamnă impact în această pandemie. Încă nu am trecut hopul, prefer să evaluez în fiecare zi fiecare unitate medicală, fiecare focar care se naşte", a menţionat ministrul.

Citește și Tătaru: Nu am atins încă vârful epidemiei. Nu vreau să ne gândim la relaxare

Tătaru vrea ca spitalele să rămână în continuare sub controlul Ministerului Sănătății

Nelu Tătaru a precizat că îşi menţine decizia ca spitalele să rămână sub controlul Ministerului Sănătăţii şi după finalizarea stării de urgenţă, declarând că influenţa pe care autorităţile locale o au asupra instituţiilor medicale nu este benefică. El a dat drept exemplu spitalul din Huşi în care şi-a desfăşurat activitatea, acolo unde manager este chiar sora primarului localităţii.

Citeste si:
Klaus Iohannis: România a gestionat eficient criza sanitară în...
Klaus Iohannis: România a...

"Momentul Câmpeni întăreşte foarte mult această hotărâre. Gândiţi-vă că autoritatea locală, dincolo de un ajutor pe care ar trebui să-l dea unei instituţii medicale, are şi o influenţă. Vreau să dispară acel folclor local în care administraţia locală aşază lucrurile în partea medicală. Eu personal, fac sau făceam activitate într-un spital unde primarul şi-a pus sora manager, deci nu trebuie să mai existe astfel de lucruri", a subliniat Tătaru.

Citește și Cum se pregătește Ministerul Educației pentru scenariul în care școlile vor fi închise în septembrie

Până pe 1 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 12.567 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Stategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.328 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 726 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Citeste si:
Compania care produce Remdesivir va livra cantități mai mari din...
Gilead promite să livreze mai...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
OMS: Cum ne protejăm de COVID-19. La ce să fim atenți când mergem la cumpărături
Setari Cookie-uri