UPDATE ORA 21:00 Guvernul a aprobat acordarea de măşti de protecţie pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

"Am adoptat astăzi în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, autorităţilor locale, necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale. În acest sens s-au aprobat măşti de protecţie pentru 2,3 milioane de persoane din categoriile defavorizate", a declarat Nelu Tătaru la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că se acordă câte 50 de măşti de protecţie persoanelor din categoriile defavorizate, aferente unei perioade de două luni.

Ministrul a mai menţionat că bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu 230 de milioane de lei pentru achiziţia acestor măşti de protecţie.

La începutul ședinței de guvern, Ludovic Orban a declarat că aproximativ 1,1 milioane de persoane defavorizate vor primi gratuit măști de protecție, în total 150 de milioane de lei fiind alocate de Guvern pentru această achiziție. Ludovic Obran a declarat că executivul va adopta o Ordonanță prin care este stabilit mecanismul prin care persoanele defavorizate vor primi măști de protecție gratis.

Guvernul urmează să aprobe distribuirea de măşti de protecţie către persoanele vulnerabile prin intermediul Direcţiilor de sănătate publică, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă propus în şedinţa Executivului de joi de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, scrie Agerpres.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că are pregătită Ordonanța de Urgență prin care o sumă de 150 de milioane de lei este alocată pentru achiziționare măștilor. De asemenea, conform datelor centralizate de guvern, 1,1 milioane de români ar urma să primească măști gratis.

"Vă rog să trecem pe lista suplimentară ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţile publice locale, a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului", a solicitat Tătaru.

Asta la o mască care e până în 2 lei, la un număr de beneficiari de aproximativ 1,1 milioane, cam ăsta e estimat. Beneficiarii diferitelor forme de sprijin în baza venitului minim garantat şi beneficiarii alocaţiei de sprijin, nu? Aici, Ministerul Muncii ar trebui să se uite cu mare atenţie să nu omitem vreo categorie de la distribuirea acestor măşti. Sigur că ne-au complicat existenţa (Parlamentul prin forma adoptată a actului normativ privind starea de alertă - n.r.) acum trebuie să aşteptăm de la administraţiile locale... (...) Administraţiile locale transmit către Direcţiile de sănătate publică numărul de beneficiari pe fiecare localitate, centralizaţi informaţiile şi în funcţie de asta ştiţi ce cantitate de măşti vom achiziţiona", a spus Orban.

Tătaru a confirmat procedura şi a completat că măştile vor fi distribuite prin DSP-uri către autorităţile locale şi mai departe către beneficiari. Şeful Executivului i-a cerut, totodată, ministrului Sănătăţii o implementare cât mai rapidă a actului normativ.

"Trebuie operaţionalizat în viteză maximă şi aici trebuie termene scurte şi pentru autorităţile locale să ne transmită lista beneficiarilor, DSP-urile să nu stea, trebuie să ne transmită imediat, achiziţia trebuie derulată, sigur, în conformitate cu prevederile din Legea 55 care ne permit o procedură rapidă de achiziţie. Aici, achiziţia trebuie făcută transparent, să nu existe niciun fel de discuţie privitoare la preţul cel mai mic şi după aia trebuie, rapid, asigurată distribuţia măştilor să ajungă cât mai repede la persoanele vulnerabile", a afirmat prim-ministrul Orban.

Premierul Ludovic Orban a completat că bugetul Ministerului Sănătăţii urmează să fie suplimentat cu 150 de milioane de lei. „Ministerul Muncii să se uite cu mare atenție să nu omitem vreo categorie”, a transmis premierul, în ședința de Guvern.

Tot în cadrul ședinței de guvern, premierul Ludovic Orban a anunţat că Insula Belina şi Braţul Pavel vor reveni în administrarea statului, după ce va fi semnat procesul verbal de preluare de către Apele Române.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri