Un medicament pentru durerea de cap, testat ca posibil tratament pentru COVID-19

Cercetătorii britanici fac mai multe teste în acest moment pentru a afla dacă ibuprofenul poate ajuta pacienții infectați cu coronavirus.

Astfel, echipa care reunește cercetători de la Spitalele Guy și St Thomas din Londra și de la King’s College sunt de părere că medicamentul, care este un antiinflamator, precum și un calmant, ar putea trata dificultățile de respirație.

Ei speră că acest tratament, care este și ieftin, va ameliora starea pacienților internați astfel încât aceștia să nu ajungă să aibă nevoie de ventilație. În cadrul procesului, numit Liberat, jumătate dintre pacienți vor primi ibuprofen pe lângă tratamentul standard, scrie BBC.

Studiul din Marea Britanie va utiliza o formulă specială de ibuprofen și nu pastilele pe care le avem în trusa de medicamente. Acest tip de ibuprofen care este o capsulă lipidică este administrată deja pentru afecțiuni precum artrita. Studiile pe animale sugerează că medicamentul ar putea trata sindromul de detresă respiratorie acută - una dintre complicațiile severe ale COVID-19.

Citește și: Alexandru Rafila: Vaccinul anti-COVID se va administra repetat, într-un timp relativ scurt

Citeste si:
Măștile fac diferența. Cum a reușit Japonia să țină numărul...
Coronavirus | Măștile fac...

”Trebuie să facem un studiu pentru a arăta că dovezile chiar se potrivesc cu realitatea așteptărilor noastre”, a declarat prof. Mitul Mehta, unul dintre cercetătorii din echipa de la King’s College London.

La începutul pandemiei au existat câteva îngrijorări că ibuprofenul ar putea fi rău pentru oameni, mai ales în cazul în care pacienții au simptome ușoare de coronavirus. În acest sens, ministrul francez al sănătății, Oliver Veran, a declarat că administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ar putea agrava infecția și i-a sfătuit pe pacienții care au simptome ușoare să ia paracetamol.

De asemenea, o analiză a Comisiei privind medicamentele umane a concluzionat rapid că, la fel ca paracetamolul, și ibuprofenul era sigur de administrat la simptome ușoare de coronavirus. Ambele pot reduce temperatura și pot ameliora simptomele asemănătoare cu cele ale gripei.

Citește și: ANALIZĂ | Vaccinul care ar putea salva acum viața cadrelor medicale din întreaga lume. Guvernul bulgar a alocat 5,2 milioane de euro pentru dublarea producției

Citeste si:
PRIMER: Paracetamol, Ibuprofen și Hidroxiclorochină, eficiente în...
Dragoș Damian, PRIMER:...

Pentru simptomele ușoare de coronavirus, experții NHS (sistemul de asistență medicală din Marea Britanie) recomandă oamenilor să încerce mai întâi paracetamolul, deoarece are mai puține efecte secundare decât ibuprofenul, și este alegerea mai sigură pentru majoritatea oamenilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
Nelu Tătaru: Putem vedea decese la 30 - 35 de ani, care nu aveau comorbidități
Setari Cookie-uri