Alexandru Rafila, despre vacanțele în Grecia și Bulgaria: „E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară”

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat, întrebat despre opțiunea de petrece a vacanțelor în Bulgaria și Grecia, că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, deși cele două țări au o incidență mai mică a infecției decât România, scrie Digi24.

„E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el.

Profesorul Rafila a adăugat că în România rata de transmitere se menține în jurul valorii de 0,9, ca în majoritatea țărilor din UE și din Europa, cu excepția Rusiei și a Belarusului.

Citește și: Alexandru Rafila: Vaccinul anti-COVID se va administra repetat, într-un timp relativ scurt

El a spus însă că acest lucru depinde și de vigilența oamenilor: „Nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecție individuală”.

Citeste si:
Primele zboruri charter au decolat de pe aeroporturile din...
Primele zboruri charter au...

Alexandru Rafila a spus că „este foarte bine că cifrele sunt în scădere”, dar că acest lucru „nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție individuală și să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”.

„Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a subliniat el.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
PSD spune că „românii devin ciumații Europei” și acuză Guvernul PNL
Setari Cookie-uri