COVID-19. Scutire de taxe vamale şi de TVA pentru importurile de echipamente medicale din ţări din afara UE

Comisia Europeană a decis să introducă scutirea temporară de la plata taxelor vamale şi a TVA la importurile de dispozitive medicale şi de echipamente de protecţie din ţări terţe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului. Astfel, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată Decizia (UE) 2020/491 a Comisiei privind scutirea de taxe la import și exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare la combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 în cursul anului 2020.

“Aceste prevederi se aplică retroactiv, ceea ce înseamnă că se vor putea recupera taxele vamale și TVA aferentă unor astfel de importuri făcute de asociații și fundații în perioada 1 ianuarie 2020 și până în prezent cât și în viitor până la 31 iulie 2020,” a declarat Cristian Rădulescu, Partner TaxHouse.

În acest sens, se prevede scutirea de la plata taxelor la import și TVA aferentă importului mărfurilor care îndeplinesc următoarele condiții:

1. Mărfurile sunt destinate uneia dintre următoarele utilizări:

a. distribuirea gratuită de către organizaţii de stat sau de organizaţii caritabile sau filantropice autorizate către persoanele contaminate sau cu risc de a fi contaminate cu COVID-19 sau implicate în combaterea epidemiei de COVID-19;

Citeste si:
Românii vor putea plăti online taxele pentru pașaport și permis auto
Românii vor putea plăti...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

b. punerea, în mod gratuit, la dispoziția persoanelor contaminate sau cu risc de a fi contaminate cu COVID-19 sau implicate în combaterea epidemiei de COVID-19, mărfurile rămânând în proprietatea organizaţiilor de stat sau a organizaţiilor caritabile ori filantropice autorizate.

2. mărfurile îndeplinesc cerințele prevăzute la articolele 75, 78, 79 și 80 din Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 și la articolele 52, 55, 56 și 57 din Directiva 2009/132/CE;

3. mărfurile sunt importate pentru a fi puse în liberă circulație de către sau în numele unor organizații de stat, inclusiv organisme de stat, organisme publice și alte organisme de drept public sau de către sau în numele unor organizații aprobate de autoritățile competențe din statele membre.

De asemenea, scutirea de plată a taxelor de import și a TVA de plată în vamă se aplică și pentru bunurile care vor fi puse în liberă circulație de către sau în numele unor organizații de ajutor umanitar în caz de dezastru în vederea satisfacerii necesităților acestora pe perioada în care oferă ajutor în caz de dezastru persoanelor contaminate sau cu risc de a fi contaminate cu COVID-19 sau implicate în combaterea epidemiei de COVID-19;

Citeste si:
Cu Noua Casă te îndatorezi mai mult ca să plătești TVA de 19% statului
Cu Noua Casă te îndatorezi...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri