Românii bolnavi de Covid-19 părăsesc spitalele și centrele de carantină, după decizia Curții Constituționale privind carantina, izolarea și internarea pacienților cu noul coronavirus, scrie Digi24, care citează mai multe cazuri relatate de presa locală.

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, potrivit Agerpres.

Vezi aici: DOCUMENT Noile definiții ale carantinei și izolării. Cum arată proiectul de lege adoptat de Guvern

De la intrarea în vigoare a deciziei CCR, Grupul de Comunicare Strategică nu mai comunică numărul de persoane aflate în izolare și carantină. Ultimele date au fost comunicate pe 3 iulie: 58.991 de persoane în izolare la domiciliu și 741 în carantină.

După decizia CCR, 550 de pacienți COVID au fost externați din spitale în ultimele două zile

"Proiectul de act normativ a fost adoptat în ședința de Guvern. Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Dacă este să facem o evaluare de ieri până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți din spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale.

Acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va fi trimis în regim de urgență în Parlament. Sper ca interesul național să nu lase loc de interpretare politică", a declarat Nelu Tătaru.

În Suceava, patru persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, dar fără simptome de boală, care erau internate în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, s-au externat la cerere, scrie presa locală.

De asemenea, cele 3.090 de persoane care se aflau în autoizolare, după ce au revenit din străinătate din zona galbenă, nu se mai supun acestei măsuri, declarat șeful DSP Suceava, dr. Dinu Sădean. El a arătat că aproximativ 20 dintre acestea au notificat DSP prin e-mail că au ieșit din autoizolare, dar vor purta mască și vor respecta regulile de igienă și distanțare socială.

Vezi și: Tătaru: Pacienții cu COVID-19 care s-au externat la cerere pot umbla liberi. Nu avem pârghii pentru a controla situația

Românii nu mai respectă carantina

Niciun botoşănean nu mai este în carantină sau în izolare la domiciliu de la sfârşitul săptămânii trecute. Sâmbătă au ieşit din carantină 19 persoane, iar din izolare la domiciliu 1.258 de persoane recent întoarse din zone galbene din străinătate.

„Este vorba de şase persoane care erau carantinate la cerere şi 13 persoane aflate în carantină instituţionalizată după ce nu au respectat măsura izolării. De asemenea, au ieşit din izolare toate persoanele care s-au întors în ultimele două săptămâni din străinătate”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al Direcţiei de Sănătate PublicăBotoşani.

Și în Buzău 19 pacienți de la Spitalul Municipial din Râmnicu Sărat au fost externați de vineri. Cei 19 pacienți erau asimptomatici și au cerut să fie lăsați să plece acasă, bazându-se pe decizia CCR. Mulți dintre pacienți sunt tineri și au ales să plece după doar câteva zile de internare, unii chiar și 5 zile, fără să aibă certitudinea că nu mai sunt purtători ai virusului și că nu riscă să-i îmbolnăvească pe cei din jur.

În Dolj, la fel, oamenii au făcut cereri pentru a părăsi carantina astfel încât nicio persoană nu se mai află în izolare.

În județul Hunedoara 15 persoane ce se aflau la singurul centru de carantină au părăsit locația după decizia CCR. Nici în izolare nu se mai află nimeni, ca urmare a deciziei Curții. Conform reprezentanților Instiutuției Prefectului Județului Hunedoara, vineri, 3 iulie, în izolare se aflau 914 persoane. Și acestea sunt acum libere.

Mai mult de jumătate dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, au fost externaţi la cerere, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Andreea Ştefan.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus care au dorit sa plece acasă provin din Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, fiind vorba despre 24 de persoane dintr-un total de 28 aflate în această situaţie. Din cel mai mare spital unde sunt trataţi pacienţii COVID-19, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, au plecat acasă, la cerere, doar patru pacienţi şi au rămas să îşi urmeze tratamentul alţi 48, din care şase sunt în stare gravă la Terapie Intensivă.

La Bihor presa locală relatează o situație și mai neobișnuită: trei persoane depistate cu noul coronavirus, care sunt cadre medicale (două asistente şi o infirmieră) au refuzat să fie îngrijite la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Oradea.

Tot prin decizia CCR, a fost golit centrul de carantină de la Pădurea Neagră, unde sâmbăta trecută se aflau 7 persoane venite din ţări cu răspândire mare a Covid şi care iniţial trebuiau să stea în izolare la domiciliu, dar nu au respectat această măsură şi au fost mutate în carantină instituţionalizată.

Sursa foto: Liudmyla Guniavaia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri