Cotidianul Le Monde: CCR garantează persoanelor infectate cu COVID libertate de mișcare

Curtea Constituțională a României garantează persoanelor infectate cu COVID libertate de mișcare, scrie Le Monde. Săptămâna trecută, CCR a declarat că izolarea, carantinarea și internarea obligatorie sunt neconstituționale, ba mai mult, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ca urmare a acestei decizii, peste 31.000 de persoane, unele infectate, au ieșit din izolare și carantină, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, scrie Digi24.

Pacienții internați cu COVID-19 se pot externa la cerere. 600 de persoane din aproximativ 7.810 spitale s-au întors acasă. Autoritățile nu mai au niciun mijloc legal de a-i împiedica să intre în contact cu alte persoane, mai scrie Le Monde.

Le Monde mai precizează că apelul disperat al premierului Orban nu i-a convins pe cei 600 de pacienți infectați cu COVID să rămână în spital. Ei s-au întors la familiile lor și se plimbă liber, în timp ce numărul de infecții crește alarmant.

Timp de câteva luni, am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi. Acum există aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Decizia instanței ne-a înlăturat capacitatea de a acționa și ne îngreunează misiunea. Avem identitățile pacienților care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic.

Citeste si:
900 de români au cerut externarea, iar alți 3.000 nu au putut fi...
Peste 900 de români au cerut...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Este timpul să uităm de politică. Aici nu e în joc un mandat politic, ci sănătatea populației în următorii zece ani.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri