Două coafeze din Statele Unite, care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, au interacționat cu aproape 140 de persoane și șase colegi de serviciu de la apariția primelor simptome și până la confirmarea diagnosticului. Pentru că ambele au purtat măști de protecție, niciunul dintre clienți nu a fost infectat, potrivit unui studiu.

Specialiştii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, care au publicat studiul, recomandă utilizarea pe scară largă a măştii de protecţie.

Potrivit studiului, una din angajate (coafeza A) a prezentat simptome respiratorii în data de 12 mai. Aceasta a continuat să lucreze până la 20 mai, când a primit un rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19.

O a doua persoană angajată la coafor (coafeza B) a intrat în contact cu colega sa şi a dezvoltat simptome la data de 15 mai. Această persoană a continuat să lucreze până la 20 mai. Două zile mai târziu a primit de asemenea rezultate pozitive la testul pentru COVID-19.

Salonul a fost închis trei zile, timp în care a fost dezinfectat, iar autorităţile sanitare au identificat 139 de clienţi, posibil expuşi la virus. Restul personalului a fost plasat în carantină timp de două săptămâni, scrie livescience.ro.

Cele două persoane angajate ale salonului au purtat mască de protecţie pe toată durata interacțiunii cu clienții - un model din bumbac, cu două straturi, în cazul coafezei A, respectiv un model similar sau o mască de tip chirurgical, în cazul coafezei B. Totodată, salonul a luat măsuri de protecție precum distanțarea scaunelor, un număr limitat de programări pe zi pentru a aloca timp dezinfectării și obligativitatea purtării măștilor atât în rândul clienților cât și al angajaților.

”Angajații trebuiau să păstreze o distanță de 1,8 m față de clienți, cu excepția cazurilor în care lucrau cu părul acestora”, a declarat jurnalistul Steve Pokin, care a povestit despre experiența sa în salon.

Vezi și: Coronavirus | Ai prieteni care nu cred că masca este folositoare? O listă cu 70 (șaptezeci) de studii care arată eficiența acesteia

Starea de sănătate a celor 139 de clienţi a fost monitorizată şi li s-a propus efectuarea testelor pentru depistarea COVID-19 de către Departamentul de Sănătate Publică. Niciuna dintre cele 67 de persoane care au acceptat efectuarea testelor nu a prezentat rezultate pozitive. Celelalte persoane, care nu s-au testat, nu au dezvoltat simptome în următoarele două săptămâni.

Clienţii au fost atât bărbaţi cât şi femei, în proporţie aproximativ egală, şi aveau între 21 şi 93 de ani, cu o vârstă medie de 52 de ani. Mare parte dintre aceştia au purtat măşti în timpul vizitelor la salon, care au durat între 15 şi 45 de minute.

Potrivit CDC, acest studiu subliniază faptul că masca încetineşte răspândirea COVID-19.

„Adoptarea pe scară largă a politicilor care impun acoperirea feţei în locuri publice ar trebui să se considere că reduc impactul şi amploarea eventualelor noi valuri de COVID-19”, au arătat ei.

Rezultatul fost inclus într-un raport al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, pentru a sublinia importanța purtării măștii. Autorii studiului nu au exclus însă posibilitatea ca printre clienții salonului să fie și infectați cu coronavirus asimptomatici.

Sursa foto: pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri