România a înregistrat în ultimele 24 de ore 994 de cazuri noi de coronavirus, iar ministrul Sănătății a comentat această creștere masivă din ultimele săptămâni. Nelu Tătaru spune că urmează ”două săptămâni dificile”, dar că legea care a intrat azi în vigoare va ajuta la scăderea numărului de infecții cu COVID-19.

”Suntem într-un moment pandemic de o creștere progresivă a numărului de cazuri, vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină și izolare în spital sau la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri, de respectarea acestor norme, de desfășurarea unor activități, vom putea vedea în următoarea perioadă și evoluția pandemiei de coronavirus”, a precizat Nelu Tătaru.

”Suntem într-un moment în care instituțiile statului împreună cu agenții economici care au beneficiat de anumite relaxări, cât și de populația civilă suntem responsabili pentru o evoluție favorabilă a acestei pandemii”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Acesta a adăugat că legislația care intră astăzi în vigoare va oferi pârghiile pentru a putea scădea acest număr de cazuri.

”Vrem să ajungem la momentul în care eram acum 5 săptămâni”, a mai spus acesta.

Ministrul Sănătății a explicat că în testările de astăzi ”sunt și testările pentru cei internați, sunt și testările pentru cei noi din anchetele epidemiologice, sunt și testările pentru cei care vor să plece în concediu”.

Acesta a completat că tot ce înseamnă focare noi constutuite sunt gestionate prin anchete epidemiologice, urmând ca acolo unde există o suprasolicitare a activității medicale, adică secțiile de terapie intensivă, cu acordul acestei legi, să se facă atât detașări de personal, cât și transfer de pacienți în acele unități unde sunt locuri libere.

Ce se va întâmpla cu pacienții externați la cerere

Ministrul Sănătății a declarat că, în condițiile actualei legi, pacienții vor avea voie sa ceară externarea doar cu acordul medicului curant, dacă vede că acel pacient infectata cu coronavirus s-a vindecat.

”Medicul va face acea evaluare clinică, biologică și paraclinică (chiar și radiologic), va face o evaluare a cazului. Dacă pacientul este asimptomatic, medicul poate propune DSP-ului și pacientului externarea cu izolare la domiciliu. În condițiile în care pacientul dorește acest lucru, el poată să rămână în spital”, a precizat Tătaru.

Dacă pacientul refuză internarea dar medicul o indică, se solicită DSP-ului să dea avizul pentru internare până la vindecare.

”Pacienții care au cerut externarea vor fi reevaluați”, mai spune ministrul. ”În primul rând aceștia sunt identificați la domiciu, izolați, DSP-ul sau medicul de familie va lua act de acest lucru. Pacienții vor face o testare pentru a stabili dacă sunt pozitivi. Dacă sunt asimptomatici, aceștia pot rămâne în izolare la domiciliu, dar dacă au simptome, aceștia vor ajunge în spital unde vor fi tratați”, a declarat Nelu Tătaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri