Numărul ridicat de cazuri noi de COVID-19 din ultimele săptămâni a dus la instaurarea carantinei pentru anumite zone din țară, în conformitate cu Legea carantinării și izolării, intrată în vigoare în cea de-a doua parte a lunii iulie. Vă prezentăm în acest material care sunt criteriile care stabilesc intrarea în carantină a unei zone și măsurile pe care autoritățile le impun.

Pe data de 22 iulie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a decis instituirea carantinei zonale în satul Gornet, din comuna cu același nume. Decizia a venit după ce în ultimele două săptămâni au fost depistate un număr de 15 cazuri noi de COVID-19.

Patru zile mai târziu, pe 26 iulie, autoritățile anunțau că orașul Făget și alte trei sate din județul Timiș, respectiv Bichigi, Temerești și Colonia Mică, au intrat în carantină, după ce numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 47.

Citește și La cât ajung cheltuielile pentru un bolnav de COVID-19

Carantinarea unui oraș sau a unui sat: când se întâmplă acest lucru?

sursa foto: Guvernul României.

Pe data de 22 iulie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat modalitatea de aplicare a unor măsuri menite să prevină și să limiteze îmbolnăvirea cu noul coronavirus, respectând prevederile aprobate prin Legea carantinei și izolării.

Astfel, carantinarea zonală se realizează atunci când:

  • Se înregistrează un trend crescător pentru ultimele 14 zile
  • Rata de infectare este peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori)
  • Ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrat în comunitățile închise(centre rezidențiale, unități sanitare)
  • Ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
  • Personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri conformate
  • Personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistență medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție.
  • Gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI>90%, cu pacienți din zona respectivă.
  • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

Institutul Național de Sănătate Publică va evalua analiza propusă de către Direcția de Sănătate Publică, iar în cazul aceasta este aprobată, va fi trimisă comitetului județean pentru situații de urgență. De asemenea, carantina zonală se instituie printr-un ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii

Citește și Nu mai sunt locuri la terapie intensivă în București. Un pacient COVID, dus cu elicopterul la Craiova

Când scapă de carantină orașele sau satele care au ajuns în această situație?

Pentru ridicarea carantinei impuse unui oraș sau a unui sat, propunerea se va face după ce este analizată situația epidemiologică de către Direcția de Sănătate Publică la 14 zile de la instaurarea acesteia.

Analiza va fi trimisă la Institutul Național de Sănătate Publică și în cazul în care este favorabilă, va fi transmisă către comitetul județean pentru situații de urgență, iar decizia de ridicare a carantinei se realizează prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență.

Ce presupune carantinarea unui oraș sau a unui sat

sursa foto: Guvernul României.

În zonele menționate mai sus în care a fost deja impusă carantinarea zonală, autoritățile au dispus și o serie de măsuri făcute publice printr-un ordin al șefului departamentului pentru situații de urgență.

În cadrul acestui ordin se stabilesc pentru început coordonatele care delimitează zona respectivă. Apoi sunt trasate măsurile obligatorii pentru toate persoanele care tranzitează zona sau se află în permanență pe acest teritoriu. Măsurile sunt:

  • identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori cu adresa declarată în zona respectivă și introducerea acestora în bazele de date dedicate.
  • limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri
  • evaluarea de către Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv a oportunității și prioritizării de testare a persoanelor și transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică/Ministerul Sănătății.
  • Stabilirea prin grija administrației publice locale și a Inspectoratului de Poliție Județean a rutelor ocolitoare, căilor majore de circulație care tranzitează zona și aducerea la cunoștintă populației prin mijloacele mass-media locale a acestei măsuri
  • purtarea măștilor de protecție de către toate persoanele aflate în spațiile publice
  • asigurarea ordinii publice se realizează de către poliția locală, iar în situația în care poliția locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publice sunt asigurate de către Jandarmeria Română sau Poliția Română.

De asemenea, sunt stabilite în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și o serie de responsabilități precum:

  • asigurarea dezinfecției periodice a spațiilor publice după un calendar bine stabilit de către Direcția de Sănătate Publică
  • implicarea medicilor de familie de pe raza localității în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor izolate la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă (femei gravide, persoanele în program de hemodializă, pacienți oncologici etc.)
  • colectarea deșeurilor și asigurarea funcționării continue a serviciilor de utilități publice
  • asigurarea continuității aprovizionării cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței
  • asigurarea continuității aprovizionării cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței
  • asigurarea continuității aprovizionării cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței.

Citește și BREAKING: Italia impune carantină persoanelor care vin din România sau Buglaria

Când ai voie să intri sau să ieși dintr-un oraș sau sat aflat în carantină

sursa foto: Vlad Ispas / Shutterstock.com

Luând exemplul ordinul publicat pentru instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, se observă faptul că este permisă intrarea/ieșirea persoanelor pentru:

  • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației
  • persoanele care nu locuiesc în interiorul zonei, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.
  • persoanele care își desfășoară activitatea profesională în afara zonei
  • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare
  • deplasare din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin (rudă prin alianță) sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță
  • urgențe medicale

Este important de menționat faptul că persoanele care doresc să realizeze acțiunile de mai sus ce țin de partea profesională vor prezenta autorităților legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională. De asemenea, este strict interzisă intrarea/ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Acestea sunt principalele măsuri pe care autoritățile le vor impune în momentul în care se va decide carantinarea orașului tău, având posibilitatea de a stabili și măsuri adiționale în cazul în care consideră că vor ajuta la prevenirea și combaterea răspândirii noului coronavirus.

Sursa foto: Anna Lurye / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri