România se află în a opta zi în cu peste 1.000 de cazuri, înregistrând record după record de la începutul pandemiei. În acest nou context al infectărilor, autoritățile au gândit o nouă serie de măsuri restrictive, care urmează să intre în vigoare de la 1 august. Raed Arafat este de părere că aceste noi măsuri vor ajuta la scăderea numărului de noi infectări pe zi, în România. Contactat de wall-street.ro, acesta a declarat că nu vrea să facă previziuni despre momentul în care se va observa această scădere și că e foarte important ca ”autoritățile să își facă treaba în continuare”.

„Nu fac previziuni asupra momentului în care vom asista la o scădere a numărului de infectări pe zi. Însă, fără nicio îndoială, noile restricții, pe care le vom discuta și astăzi, vor ajuta la diminuarea infectărilor. Noile măsuri reduc socializarea, iar fără socializare nu vom avea transmitere comunitară atât de violentă”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

În același timp, Arafat acuză vidul legislativ referitor la adoptarea Legii privind carantinarea, ca fiind unul dintre principalele elemente care au dus la această creștere accelerată a infectărilor.

”Un complex de factori a dus la situația în care ne aflăm. Atât vidul legislativ, cât și încăpățânarea de a nu crede în existența virusului, precum și nerespectarea regulilor de protecție au adus România la cel puțin 1.000 de infectări pe zi”, a mai spus șeful DSU.

Citește și: EXCLUSIV | Mărturiile unei paciente COVID, internată la Matei Balș: Boala asta există! Nu aș fi crezut dacă nu m-aș fi îmbolnăvit!

Nu în ultimul rând, Raed Arafat a făcut apel la populație, mai ales la tineri, pentru respectarea normelor de protecție, a distanțării sociale și a purtării măștii de protecție.

”Mesajul meu pentru români este următorul: respectați normele de protecție! Măsurile sunt gândite pentru a sprijini populația să nu se îmbolnăvească. Fac apel la tineri, în special. Chiar dacă voi sunteți asimptomaticii, puteți infecta oamenii din jurul vostru, bătrânii, care nu reacționează la fel de bine în fața bolii”, a conchis Raed Arafat.

Vezi și: BILANȚ coronavirus 29 iulie: 1.182 cazuri noi. Totalul ajunge la 48.235 cazuri de persoane infectate

Noile măsuri de la 1 august

Printre măsurile restrictive propuse, în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se numără:

  • obligativitatea purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise, stabilite prin hotărârea comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul Direcției de Sănătate Publică.
  • interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nonalcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonlcoolice, în intervalul orar 23:00-06:00. Prin urmare, activitatea teraselor va fi suspendată începând cu ora 23:00.
  • Regulile de distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate se vor modifica, în sensul în care distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri va fi permisă numai pentru soți și copiii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Nelu Tătaru a declarat că distanța de doi metri dintre șezlonguri, dar și dintre familiile de pe plaje, va trebui să fie menținută și în apă.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri