Tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19, aflaţi în stare critică, reduce riscul de deces cu 20%, potrivit unei analize a şapte studii clinice efectuate la nivel internaţional. Rezultatele au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să îşi revizuiască recomandarea faţă de acest tratament, scrie Reuters.

Analiza a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazonă şi metilprednisolon și arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de COVID-19 internaţi la terapie intensivă.

”Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a aproximativ 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de COVID-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, potrivit unui comunicat al cercetătorilor.

Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include ”o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de COVID-19.

”Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi…există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate.”, a spus Diaz la un eveniment live online al OMS.

Retail jobs

”Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acestă analiză.

De asemenea, Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Universitatea din Oxford, care a lucrat la studiul privind dexametazona, care a fost o parte esențială a analizei publicate miercuri, a declarat că rezultatele înseamnă că medicii din spitalele din întreaga lume pot trece în siguranță la utilizarea medicamentelor pentru a salva vieți.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri F