Reacțiile lui Orban și Iohannis la recordul absolut de cazuri COVID-19 în România

Preşedintele Klaus Iohannis avertizează că România nu-şi poate permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie (gripă şi COVID-19) în vreme ce premierul Victor Orban afirmă că priveşte "cu atenţie şi îngrijorare" numărul record de infectări cu SARS-CoV-2 raportat miercuri, însă aşteaptă o analiză pe o perioadă mai lungă.

"Am înregistrat, astăzi, din păcate, o nouă cifră record de infectări cu virusul SARS-CoV-2 şi un număr semnificativ, din păcate, de decese provocate de COVID-19 la nivel naţional. Pandemia este de departe a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricţii şi reluarea unor activităţi concomitent cu apropierea sezonului rece, favorabil îndeosebi apariţiei virozelor respiratorii şi a gripei, creează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare şi necesită atenţie sporită din partea tuturor, deopotrivă cetăţeni şi autorităţi. Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze de o dublă epidemie: de gripă şi de COVID-19. Să menţinem în perioada următoare o atitudine prudentă şi responsabilă. Să nu uităm că aceleaşi măsuri - masca, distanţarea, igiena mâinilor, care ne feresc de COVID-19, ne pot feri şi de virusul gripal, precum şi de alte viroze", a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Citiți și Bilanț coronavirus 16 septembrie: RECORD ABSOLUT de bolnavi de la începutul pandemiei

Premierul Ludovic Orban afirmă că priveşte "cu atenţie şi îngrijorare" numărul record de infectări cu SARS-CoV-2 raportat miercuri, însă aşteaptă o analiză pe o perioadă mai lungă.

"Privesc cu atenţie şi îngrijorare această dată de astăzi, dar este o cifră relativă, aşteptăm analiza pe o perioadă mai lungă, pentru că întotdeauna am studiat pe perioade de trei zile, de cinci zile, de şapte zile, pentru a vedea cu exactitate. (...) Pe ultimele cinci săptămâni, numărul de infectări a fost relativ constant, ba chiar au fost două săptămâni în care a avut un trend uşor de descreştere numărul de persoane infectate. (...) E posibil să fi fost raportări care nu au fost făcute exact la momentul realizării analizelor", a declarat Orban la Piteşti.

El a subliniat, din nou, importanţa respectării măsurilor sanitare pentru evitarea îmbolnăvirilor.

"Sunt extrem de puţine activităţi care au rămas sub restricţii, s-au reluat activităţile în aproape toate domeniile. Este evident că a crescut frecvenţa interacţiunilor sociale (...), este din ce în ce mai importantă respectarea măsurilor de protecţie sanitară, care nu sunt foarte complicate. (...) Sunt lucruri normale, simple, care trebuie respectate", a precizat prim-ministrul.

Ludovic Orban a menţionat, în acelaşi context, că regula purtării măştilor de protecţie în şcoli a fost decisă doar pentru s-i proteja pe copii.

"Îi rog pe părinţi să-i povăţuiască pe copiii lor să respecte aceste reguli în indiferent ce situaţie, oriunde se duc", a mai spus premierul.

1.713 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în România faţă de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel naţional, a anunţat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Citeste si:
Companiile aeriene ÎNCURAJEAZĂ testarea COVID-19 pentru reluarea...
Companiile aeriene...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri