Vaccinarea este primul gând de vindecare în cazul vreunei afecțiuni. Deși o soluție mult așteptată în cazul noului coronavirus, vaccinul nu reprezintă prima opțiune a oamenilor când vine vorba despre gripă. O țuică fiartă sau un cartof la gât sunt primele modalități de alinare a suferinței. În noul context pandemic, cocktailul tradițional nu mai face față, prin urmare apelul tuturor medicilor (pediatri, de familie, urgentiști etc) este ca românii să se vaccineze antigripal. Și dacă nu o fac ei, cel puțin să își vaccineze copiii, care fac parte dintr-o categorie de risc.

Copiii, mai ales cei cu vârste până la 5 ani, fac parte din categoria de risc, susțin medicii. Deși au un organism tânăr, aceștia pot manifesta complicații ale bolilor. Și, în plus, sunt cei mai rapizi transmițători ai virusurilor de sorginte respiratorie, inclusiv noul coronavirus. Să nu uităm și faptul că cei mici, de până în 5 ani, nu sunt obligați să poarte măști de protecție, prin urmare, pericolul de transmitere a unor virusuri se dublează.

”Gripa poate avea o evoluție foarte severă, manifestându-se concomitent cu fenomenul coronavirus”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru, în cadrul conferinței Totul despre gripă și vaccinare antigripală, organizată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Dr. Mihai Craiu insistă asupra faptului că afecțiunile gripale sunt de mare impact pentru copii, debutând cu o anergizare temporară, generând complicații ale altor infecții. În ideea exemplificării, medicul oferă exemplul camerei de gardă pentru copii în preajma sărbătorilor de iarnă.

„Un medic urgentist primește în camera de gardă, pe timpul verii, în jur de 120 de copii. În plin sezon gripal, în jurul lunii ianuarie, numărul celor prezenți la urgențe sare de 200. Și trebuie să avem în calcul că cei mici nu vin singuri, vin însoțiți de părinți. Și chiar dacă respectăm distanțarea socială se va forma aglomerație, oamenii se vor enerva din cauza timpilor de așteptare și vor apărea și alte probleme, nu doar cele de sănătate”, a mai spus medicul.

În acest sens, medicul pediatru recomandă ferm vaccinarea antigripală. Acesta îi va salva pe cei mici de complicații și de camere de gardă.

Sfârșitul lunii octombrie este momentul oportun pentru vaccinarea copiilor.

În plus, dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra faptului că cei mici sunt unul dintre cei mai importanți vectori de transmitere în comunitate.

Își pot infecta părinții, bunicii, care reprezintă altă categorie de risc, rudele, dar și prietenii de joacă.

Teama de coronavirus

Pentru că tot suntem la capitorul aglomerație în camerele de gardă în pline sărbători de iarnă, nu trebuie să omitem amenințarea coronavirus. Vrem sau nu vrem să credem în acest nou intrus, el provoacă, totuși, niște temeri.

Principalul pericol pe care coronavirusul îl generează este amplificarea fricii de spital. Dacă până acum vedeam egalitate între sistemul de stat și infecții, de acum încolo, adăugăm și coronavirus în categoria infecțiilor.

Vezi mai multe detalii și în: Dr. Beatrice Mahler: Nu suntem departe de situația Italiei de la începutul pandemiei

Presiunea este mare, în ultima perioadă, din toate punctele de vedere. Astfel, putem lua decizii eronate, generate de spaimă, cum ar fi autodiagnosticarea. Sau, și mai rău, nu mergem la Urgențe, pentru că vom contracta coronavirusul. În acest fel, pacienții ajung prea târziu la spital și se dezvoltă complicațiile.

Cum ajută anticorpii gripali

Odată ce am trecut printr-o afecțiune, ne așteptăm ca organismul nostru să reziste eroic în fața unei similare amenințări. Din păcate, puținele lucruri pe care până și medicii le știu despre manifestările organismului uman contrazic acest adevăr general valabil.

Este foarte probabil ca următoarea formă de boală să fie mult mai puțin periculoasă, însă virusul se poate reinstala, chiar dacă ne-am mai întâlnit cu el. Același lucru se întâmplă și în cazul gripei, care este caracterizată de mai multe tulpini.

Mulți cred că dacă ai avut gripă ești protejat. FALS! Ești protejat doar pentru tulpina pe care ai dezvoltat-o, nu și pentru celelalte.

Vezi și: Prof. Dr. Victoria Aramă: Dacă un pacient este infectat cu COVID-19 și face și gripă, riscul de deces se dublează

Vaccinurile tetravalente sunt diferite de cele din 2019

Societatea Națională de Medicină de Familie este cea care susține că vaccinurile tetravalente, specifice gripei sunt modificate și adaptate anual. De aceea, vaccinarea antigripală este obligatorie anual.

Vaccinurile tetravalente de anul acesta sunt diferite de cele de anul trecut, acoperind alte tulpini.

Nu în utimul rând, în contextul pandemic pe care îl traversăm, dr Mihai Craiu a precizat că nu este obligatoriu ca unui copil să i se facă testul COVID-19 înainte de vaccinarea antigripală.

”Orice vaccin se administrează doar în urma unui consult laborios. Este și cazul celui antigripal. Copilul este consultat de medicul de familie, de preferat, deoarece acesta este cel care cunoaște contextul epidemic (dacă a mai călătorit sau dacă familia a intrat în contact cu vreun pacient cu COVID-19), după care este decisă vaccinarea”, a mai spus medicul.

De asemenea, dr. Craiu a lămurit cu privire la efectuarea a două doze de vaccin pentru cei mici.

”Dacă vaccinul e făcut prea devreme, este foarte posibil ca cel mic să nu fie protejat. Anticorpii nu rezistă pentru totdeauna. Din acest motiv, se administrează și a doua doză”, a conchis medicul pediatru, în cadrul conferinței.

Sursa foto: Facebook/Craiu Mihai

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri