Spitalul modular de la Lețcani este încă nefuncțional

Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, este tot nefuncțional, deși a fost inaugurat în prezența ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a anunțat că instalația de oxigen de la spital este defectă, scrie G4Media.

În județ, spitalele care stratează pacienți cu COVID-19 sunt pline. Până la rezolvarea problemei de la Lețcani, au mai fost găsite șase paturi de Terapie Intensivă la Secția ORL de la Spitalul de Recuperare din Iași, cu ventilatoare împrumutate.

„Pe data de 16 octombrie era planificat să se deschidă compartimentul de terapie intensivă din cadrul Compartimentului secției exterioare a Spitalului de Boli Infecțioase „Spital mobil Lețcani”, cu 24 de paturi. O defecțiune gravă a fabricii de oxigen face imposibilă punerea în funcțiune a acestei secții. Având în vedere că la Spitalul de Recuperare Iași s-a constatat că poziționarea secției în arhitectura spitalului permite crearea de circuite separate, fără să afecteze restul activității spitalului și, deocamdată, se fac intervenții elective, care pot fi temporizate, fără risc pentru pacienți, s-a propus ca până la repararea instalației de oxigen de la Spitalul Letcani să funcționeze în regim special ATI-ul de la Sectia ORL a Spitalului de Recuperare Iași. Perioada propusă de preluare a cazurilor critice începe de luni și este de circa 10 zile, condiționată de remedierea instalațiilor de la Lețcani. Pentru asigurarea condițiilor de funcționare se vor aduce, sub formă de împrumut, 6 ventilatoare și se vor detașa medici și asistenți medicali de ATI de la alte spitale”, a anunțat Mihai Chirica.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost vineri la Lețcani și a anunțat că spitalul mobil va interna primii pacienți, după cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune.

Cu o capacitate de 256 de paturi, unitatea mobilă trebuia să funcţioneze pentru început cu 30 de paturi în saloane şi 24 de paturi la terapie intensivă.

Citeste si:
Nelu Tătaru: Alte două spitale din București vor deveni unități...
Nelu Tătaru: Alte două...

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri