Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, pentru pacienții cu Covid-19 nu este încă funcțional, deși în urmă cu două săptămâni a fost predat Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, fiind prezentat ca singurul spital ROL 3 din țară și chiar din Sud-Estul Europei. Aici ar fi trebuit internați pacienți încă din urmă cu 4 luni, potrivit proiectului inițial, însă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că unitatea nu este așezată structural și încă nu are avizele necesare, scrie G4Media.

Conform ministrului, va mai dura până când pacienții vor putea fi tratați în spitalul modular, pentru care trebuie asigurat și personalul necesar. Asta în condițiile în care spitalele ieșene care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate la capacitate maximă.

Principalele momente legate de construcția spitalului și disputa politică din jurul proiectului:

În 21 aprilie, Consiliul Județean Iași, condus de Maricel Popa (PSD), anunța că firma americană SDI Global LLC A.Ş., care are o filiala si in Turcia, a fost declarată câştigătoare la licitaţia pentru livrarea spitalului modular. Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro (10 milioane de la CJ Iași și 3,2 milioane de la CJ Neamț), iar firma avea termen 20 de zile pentru livrare, iar alte 7 zile pentru montare şi operaţionalizare.

Livrarea componentelor, în situația dificilă a transporturilor internaționale din cauza pandemiei, a fost întârziată, iar termenul de punere în funcțiune a spitalului a fost amânat.

Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care însumează aproximativ 4 kilometri. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Unitatea medicală are triaj, Unitate de Primire a Urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare pentru personalul medical. În total sunt 256 de paturi, din care 103 la terapie intensivă şi trei pentru blocul operator.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri