Spitalele din București au intrat în pandemie după 4 ani cu investiții infime

În București, pandemia a început după 4 ani în care spitalele au dat doar 5% din bugetul lor pentru dezvoltare și investiții, iar cea mai mare parte din bani s-au dus pe plata salariilor și pe asigurarea bunurilor de bază ale spitalelor.

În 2016, atunci când Gabriela Firea a preluat mandatul de Primar al Capitalei, aceasta a promis că se va ocupa de modernizarea spitalelor din Bucuresti, care de ani buni duc lipsă de fonduri pentru investiții și dezvoltare.

Totuși, în acești ani, situația spitalelor a rămas constantă - prioritatea supremă a bugetului unui spital fiind cheltuielile pe salarii. În România, în medie, 70% din bugetul spitalelor se duce pe salarii.

În ultimii 4 ani, spitalele din București au reușit să dea, în medie, doar 5% din bugetele lor pentru investiții.

TABEL

Citeste si:
VIDEO: Un bătrân cere ajutor în genunchi pe holurile unui spital...
VIDEO: Un bătrân cere ajutor...

În bani, înseamnă că, în 4 ani, spitalele au cheltuit 5,5 miliarde de lei, dar doar 303,6 milioane de lei pe investiții.

Spitalul Foișor, campion la investiții

Spitalul care a dat cei mai mulți bani pe investiții a fost Spitalul Clinic „Foișor”, spital care a cheluit 84 de milioane de lei pe investiții. Cel mai mult s-a cheltuit în anul 2016. Cu un buget de 87 de milioane de lei, au cheltuit 52 de milioane de lei pentru dezvoltarea spitalului. După preluarea mandatului Gabrielei Firea, suma a scăzut. În 2017 bugetul le-a scăzut la 56 de milioane de lei, din care au dat 28 de milioane de lei pentru investiții. În 2018 au cheltuit doar 2 milioane de lei, în 2019 1 milion de lei și, din ianuarie și până în august n-au dat niciun ban pentru dezvoltarea spitalului.

La polul opus se află Spitalul de Psihiatrie Titan. În 2016 au cheltuit 61 de mii de lei pe investiții în timp ce au avut un buget de 12 milioane de lei. În 2017 și în 2020 n-au dat niciun ban pentru investiții. În 2018 și 2019 au dat, în total, 72 de mii de lei pe investiții.

Citeste si:
FMI va analiza cât de mult ne afectează schimbările climatice
FMI va analiza cât de mult ne...
Sursa foto: Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"/Facebook

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri