Cea mai mare provocare a acestor vremuri, COVID-19, a scos la iveală unele nereguli, însă a luat fața unor chestiuni importante pe care România nu a reușit să le rezolve. Dacă pentru pelerinaje și accesul în supermarketuri s-au găsit soluții, pentru nou născuții din maternitățile din România încă se mai caută pix și hârtie. După ce a declarat că, în decursul ultimului an, un număr de 30 de copii au murit în Spitalul ”Marie Curie”, medicul neonatolog Cătălin Cîrstoveanu susține că Ministerul Sănătății ar trebui să își îndrepte atenția și spre situația maternităților și să nu rămână blocat cu COVID-19.

”Dacă Ministerul Sănătății se gândește doar la COVID-19, ne va aduce în paragină”, a declarat dr. Cătălin Cîrstoveanu, medic neonatolog în cadrul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Maria Sklodowska Curie”, în cadrul unei conferințe organizate de Salvați Copiii România.

Profund revoltat și dezamăgit de atitudinea autorităților cu privire la nou născuții din România, cu atât mai mult referitor la prematuri, dr. Cîrstoveanu a vorbit despre importanța fondurilor, care lipsesc cu desăvârșire din maternități, inclusiv din ”Maria Curie”.

”E vorba despre 46 de milioane de lei care iau drumul finanțelor și despre care nu înțeleg de ce nu ne sunt acordați pentru tratamente”, a comentat medicul.

Cum a afectat pandemia nou născuții cu malformații

Dr. Cîrstoveanu a precizat că, în prezent, sunt monitorizați 138 de copii cu probleme cardiace grave, dintre care 38 sunt nou născuți.

”Transferurile sunt cele care ne mai ajută, ne descurcăm cum putem cu Tarom sau cu ajutorul ONG-urilor. Reușim să transferăm în străinătate maximum patru copii într-un avion”, a explicat neonatologul.

Cu toate acestea, medicul este de părere că România se confruntă cu o mortalitate ridicată în rândul celor mici, aceasta fiind în jur de 4%.

”Avem 15 nou născuți pe lista roșie, însemnând și patologii cu care nu ne-am mai confruntat, malformații serioase, pe care nu le-am mai găsit tratate anterior și pentru care avem nevoie de timp și cercetare pentru a le rezolva”, a mai spus medicul.

Ținând cont de aceste aspecte, se pare că nu doar coronavirusul rămâne o necunoscută a problemei. Între reguli de protecție, triaj epidemiologic și malformații congenitale grave, fără precedent, sistemul sanitar din România continuă să spere la a vedea luminița de la capătul tunelului.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri