Platforma care va centraliza datele pacienților testați de COVID-19 este funcțională

Ministerul Sănătății, Institutul Naţional de Sănătate Publică și Serviciul de Telecomunicații Speciale au operaționalizat actualizarea platformei informatice de centralizare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2. Noua funcționalitate permite o monitorizare medicală a cazurilor confirmate, pe baza informațiilor introduse în aplicație de instituțiile prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Persoanele testate primesc prin SMS (de pe numărul 1863) și e-mail generate prin intermediul aplicației informatice, rezultatele probelor. În cazul în care, pentru o persoană testată nu există date relevante de contact, responsabilitatea transmiterii rezultatului revine entității care a dispus recoltarea, respectiv entitățile la care s-a efectuat testarea.

De asemenea, în perioada următoare, din aplicație se vor genera rapoarte medicale care vor fi transmise prin e-mail, persoanelor testate și medicilor de familie, pentru a lua pacienții în evidență.

Datele din platformă vor fi introduse de către laboratoarele care lucrează probele recoltate, la cerere sau conform metodologiei INSP, dar și de către DSP-uri. După introducerea rezultatelor de laborator, DSP-urile completează în maximum 24 ore, județul și localitatea de infectare a persoanei. Aceasta înseamnă că totul depinde de acuratețea datelor pe care fiecare persoană testată le comunică la momentul recoltării, astfel încât personalul DSP să poată contacta persoana și să inițieze ancheta epidemiologică.

Ce informații pot primi prin sms sau email pacienții testați

În funcție de rezultatul testelor efectuate, exista 3 tipuri de mesaje text și e-mail-uri care sunt transmise de către aplicația Corona-Forms către persoanele testate sau la medicul de familie.

Citeste si:
Raiffeisen Bank lansează o nouă platformă de comunicare cu clienții
Raiffeisen Bank lansează o...

Acestea cuprind informații privind:

  • rezultatul testelor efectuate,
  • măsurile pe care persoana respectivă trebuie să le ia în funcție de aceste rezultate,
  • informarea medicului de familie cu privire la situația persoanei din listă.

Reamintim că, a fost aprobat Ordinul ministrului Sănătății pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin care se urmărește reducerea timpilor de răspuns a direcțiilor de sănătate publică, îmbunătățirea colaborării dintre acestea și persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice, precum și facilitarea colaborării cu medicii de familie.

Persoanelor care au fost testate li se va comunica rezultatul testelor. De asemenea, deciziile emise de DSP pentru obținerea certificatelor medicale vor fi transmise prin intermediul sistemului informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului.

Menționăm că, prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează cu respectarea dispoziţiilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulaţie a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE, ale Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulaţie a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum și a altor prevederi legale naţionale incidente în domeniul prelucrării datelor cu caracter personal.

Citeste si:
COVID-19 | Regina Maria va testa delegația României la Jocurile...
Regina Maria este furnizorul...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri