Ministerul Sănătății a reglementat oficial telemedicina în România

Ministerul Sănătății reglementează telemedicina, posibilitatea oferirii de consultații la distanță, prin telefon sau online, incluzând-o în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Telemedicina, permisă temporar pe perioada pandemiei, nu era reglementată oficial în România.

Actul normativ reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea și diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane si financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care sa dea posibilitatea acordarii asistentei medicale prin telemedicină de catre toate unitatile sanitare publice si private, în beneficiul pacienților.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Serviciile care pot fi furnizate si prin telemedicină sunt:

Citeste si:
Au fost înregistrate peste 10.000 de programări online la...
Peste 10.000 de programări...
  • teleconsultația;
  • teleexpertiza;
  • teleasistenţa;
  • teleradiologia;
  • telepatologia;
  • telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienții care pot avea acces mai rapid la actul medical.

Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atat la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cat şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, deoarece se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară.

45 de zile până la elaborarea metodologiei

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

Citeste si:
Când se vor vaccina președintele și miniștrii
Când se vor vaccina...
  • specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
  • condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
  • responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina si a verificarii respectării ei;
  • modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri