În încercarea de a combate ameninţarea din ce în ce mai mare reprezentată de bacteriile rezistente la antibiotice, cercetătorii australieni au dezvoltat o terapie bazată pe un medicament experimental pentru boala Alzheimer reconvertit, care a eliminat cu succes unele dintre cele mai greu de tratat superbacterii.

Studiul condus de cercetători de la Universitatea Queensland (UQ), Universitatea din Melbourne şi Universitatea Griffith din Australia, a utilizat o anumită proprietate a medicamentului PBT2 pentru a perturba mecanismele responsabile de rezistenţa la antibiotice a acestor bacterii, scrie Agerpres.

"Condusă de doctor David De Oliveira de la UQ, echipa noastră a emis ipoteza conform căreia dacă acest tratament experimental pentru Alzheimer ar fi utilizat pentru a perturba metalele din interiorul acestor bacterii, am perturba totodată şi mecanismele lor de rezistenţă la antibiotice", a declarat profesorul Mark Walker de la UQ.

"Acest lucru s-a dovedit în cazul medicamentului pentru Alzheimer - combinat cu antibioticul polimixină - luptând cu succes contra superbacteriilor rezistente la antibiotice, cum ar fi Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa şi Escherichia coli", a adăugat specialistul.

Utilizarea PBT2, recent descoperit, a crescut totodată speranţele în ceea ce priveşte readucerea în prim-plan a unor antibiotice vechi, considerate anterior ineficiente pentru tratarea infecţiilor cauzate de superbacterii.

"Având în vedere că am reuşit să-l combinăm cu antibioticul polimixină pentru a trata bacteriile rezistente la polimixină, am putea reuşi să facem ca şi alte antibiotice ineficiente să redevină eficiente pentru tratarea bolilor infecţioase", a declarat profesorul Mark von Itzstein de la Universitatea Griffith.

"Acest lucru ar putea re-accentua, ca să spunem aşa, unele dintre armele pe care credeam că le-am pierdut în lupta noastră împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice", a adăugat el.

Cercetătorii au menţionat că tratamentul bazat pe combinaţia dintre polimixină şi PBT2 s-a dovedit, de asemenea, eficient în testele efectuate pe animale şi şi-au exprimat speranţa că studiul clinic va începe într-un viitor nu prea îndepărtat, PBT2 fiind deja considerat sigur pentru utilizare la oameni.

Sursa foto: Shutterstock/ nito

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri