Din februarie și până în prezent, spitalele din România s-au confruntat cu un fenomen rar - lupta cu o pandemie globală. Iar lupta în prima linie i-a determinat pe medici, rezidenți, asistenți și infirmieri să ajungă la epuizare. Însă, odată cu riscul crescut, au început să primească și sporuri pentru această bătălie pe care o duc 24/7. Am analizat câștigurile medii brute ale personalului medical din București ca să vedem cum au evoluat din februarie, la începutul pandemiei, până la finalul anului trecut.

În general, salariile au crescut, dar diferențele sunt semnificative de la un spital la altul. De exemplu, în timp ce medicii de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca au primit în decembrie, în medie, 31.632 de lei brut, cei de la Matei Balș au primit doar 14.344 de lei brut. De altfel, una dintre cele mai mari surprize este că personalul medical de la Matei Balș avea, în medie, cele mai mici câștiguri lunare. Medicii de la Balș câștigau, în medie, puțin mai mult decât asistentele de la Floreasca.

Evoluția câștigurilor medii lunare

În decembrie, câștigurile cadrelor medicale din 45 de spitale din București erau, în medie, mai mari decât în luna februarie. Pentru medici, creșterea câștigurilor a fost de aproximativ 1.120 de lei brut. Rezidenții și personalul medical auxiliar (infirmieri) au câștigat, în medie, cu 350 de lei mai mult decât în luna martie, în timp ce, în cazul asistenților medicali, câștigurile au crescut cu 475 de lei brut.

Retail jobs

Cea mai mare evoluție în ceea ce privește câștigurile medii lunare ale cadrelor medicale a fost înregistrată la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. În decembrie, personalul medical de la Floreasca aveau cele mai mari câștiguri medii. Comparativ cu luna martie, medicii primeau cu 9.826 de lei brut mai mult, asistenții medicali cu 3.161 de lei brut și personalul auxiliar cu 2.044 de lei mai mult.

Salariile rezidenților

În ceea ce privește câștigurile medii lunare brute ale rezidenților, cel mai generos spital din București a fost Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, acolo unde în februarie rezidenții câștigau brut, în medie, 12.800 de lei pe lună. Și în februarie au rămas în top, inclusiv la creșterea câștigurilor. Primeau, în medie, 21.570 de lei pe lună, mai mult decât salariul brut mediu al medicilor, de 20.880 de lei pe lună.

Citeste si:
Amendă de aproape 1.000 lei pentru un român din cauza unor postări...
Amendă de aproape 1.000 de...

Salariile asistenților și infirmierilor

Câștigurile asistenților medicali din București variază de la o medie de 11.258 de lei brut în fiecare lună la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, până la doar 4.996 de lei brut la Institutul de Recuperare „Sfântul Dumitru”. La coada clasamentului se află chiar și Institutul Matei Balș, acolo unde asistenții medicali care se află în continuare în prima linie primesc în medie, doar 5559 de lei brut.

Balș se află pe ultimul loc și în ceea ce privește câștigul mediu lunar al infirmierilor - doar 3.162 de lei brut. În același timp, pe primul loc se află tot Floreasca, acolo unde infirmierii au bucuria de a câștiga dublu - 6.751 de lei, mai mult chiar decât asistenții medicali de la Institutul de Boli Infecțioase.

Celălalt spital de boli infecțioase care e în prima linie de luptă cu COVID-19, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” este cu mult peste Matei Balș în ceea ce privește câștigurile medii lunare ale angajaților săi.

Citeste si:
Cum vrea Ministerul Sănătății să reducă infecțiile nosocomiale din...
Cum vrea Ministerul Sănătății...

În medie, în luna decembrie medicii de la Babeș au primit lunar cu aproape 10.000 de lei brut mai mult decât colegii lor de la Matei Balș. Cazul este similar și pentru asistenți medicali care, dacă au norocul să lucreze la Victor Babeș, primesc, în medie, de două ori mai mult decât la Balș.

Infograficele se bazează pe datele publice oferite de Ministerul Sănătății.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri F