Finlanda face testele COVID-19 obligatorii pentru cei care ajung în țară

Parlamentul finlandez a aprobat vineri mai multe amendamente pentru modificări temporare la Legea Bolilor Transmisibile, care să permită controale de sănătate obligatorii, inclusiv un test de COVID-19 pentru persoanele ce sosesc în ţară, informează agenţia DPA.

"Avem mai multe instrumente pentru a combate boala", a declarat ministrul afacerilor familiei şi serviciilor sociale, conform Agerpres.

De exemplu, un control de sănătate ar putea fi ordonat pentru călătorii care sosesc dintr-o anumită ţară sau pentru angajaţi la un anumit loc de muncă, a spus ea. Nerespectarea ar putea duce la amendă sau chiar la trei luni de închisoare.

Până acum, controalele sanitare şi testele pentru COVID-19 au fost voluntare. Mulţi oameni au respins să fie testaţi.

O persoană care s-a îmbolnăvit sau este suspectată că a fost expusă la o boală transmisibilă va fi de asemenea obligată să furnizeze informaţii autorităţilor sanitare care încearcă să identifice sursa infecţiei. Acest lucru era anterior voluntar.

Citeste si:
15 lecții de învățat de la cele mai fericite țări din lume
15 lecții de învățat de la...

Alte măsuri ar permite autorităţilor locale sau regionale să limiteze numărul de clienţi în magazine, să ordone închiderea temporară a sălilor de sport şi spa-urilor sau reducerea numărului de pasageri în transportul public.

Amendamentele ar urma să intre în vigoare luni şi să se aplice până la sfârşitul lunii iunie.

Între timp, Agenţia Administrativă Regională de Stat din sudul Finlandei a anunţat că adunările publice în regiunea Uusimaa a capitalei finlandeze Helsinki vor fi limitate la cel mult şase persoane, începând de luni până pe 14 martie, menţionând deteriorarea situaţiei epidemice.

Guvernul a extins recent restricţiile mai stricte de intrare în ţară, pe fondul temerilor privind noile mutaţii ale coronavirusului.

Citeste si:
România, pe locul 7 în lume în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID
România, pe locul 7 în lume...

Finlanda a înregistrat aproximativ 52.600 de cazuri de coronavirus şi 726 de decese legate de COVID-19.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri