STUDIU | Ce lasă în urmă COVID-19: 1 din 3 pacienți cu forme severe dezvoltă o boală mintală

Unul din trei oameni (34%) care au contractat COVID-19 și care au trecut printr-o formă severă a bolii a dezvoltat după șase luni o afecțiune psihiatrică sau neurologică, arată datele unui studiu publicat în Lancet Psychiatry.

Cercetarea observațională, care este cea mai mare de acest gen, a utilizat evidența electronică a sănătății a 236.379 de pacienți, în mare parte din SUA, și a constatat că 34% au prezentat tulburări alea sănătății mintale și neurologice în termen de șase luni după ce au fost testați pozitiv cu coronavirus. Cea mai frecventă este anxietatea, pe care 17% dintre oameni au dezvoltat-o.

Experții din sănătate au avertizat că sistemele de asistență medicală trebuie să fie pregătite să facă față pacienților afectați de aceste tulburări și că în timp acestea ar putea pune o și mai mare presiune asupra serviciilor de sănătate.

Diagnosticul neurologic, cum ar fi accidentul vascular cerebral și demența, au fost mai rare, dar nu mai puțin frecvente la cei care au fost grav bolnavi în timpul infecției cu COVID-19. Dintre cei care au fost internați la terapie intensivă, 7% au avut un accident vascular cerebral și aproape 2% au fost diagnosticați cu demență.

Studiul a constatat că aceste diagnostice au fost mai frecvente la pacienții cu COVID-19 decât la cei care au avut gripă sau infecții ale tractului respirator în aceeași perioadă de timp.

Citeste si:
Bilanț COVID 14 iunie | 50 de cazuri noi înregistrate în ultimele...
Bilanț COVID 14 iunie | 50 de...

După ce au fost luate în considerare mai multe variabile, cum ar fi vârsta, sexul, etnia și condițiile de sănătate existente, a existat un risc cu 44% mai mare de o afecțiune neurologică după COVID-19 decât după gripă, notează The Guardian care citează studiul.

Acestea sunt date din lumea reală de la un număr mare de pacienți. Acestea confirmă ratele ridicate ale diagnosticelor psihiatrice înregistrate după COVID-19 și arată că apar și tulburări grave care afectează sistemul nervos (cum ar fi accident vascular cerebral și demență). În timp ce acesta din urmă sunt mult mai rare, sunt semnificative, în special la cei care au dezvoltat forme severe ale COVID-19.

Prof. Paul Harrison, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Oxford

Citește și: Cum știm dacă am avut COVID: opt simptome la care să fim atenți

Citeste si:
Studiu: Oamenii se vor putea reproduce pe Marte
Studiu: Oamenii se vor putea...

Ce lasă în urmă COVID-19. Cele mai frecvente diagnostice după boală

Cele mai frecvente diagnostice ale oamenilor care au avut COVID-19 au fost:

  • tulburările de anxietate (care apar la 17% dintre pacienți)
  • tulburările de dispoziție (14%)
  • utilizare abuzivă a substanțelor (7%)
  • insomnia (5%)
  • hemoragie cerebrală (0,6%)
  • demență (0,7%)

Sursa foto: Unsplash
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri