Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

Acesta este primul vaccin autorizat pentru a fi administrat adolescenţilor din cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați, potrivit RO Vaccinare, platforma naționala de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

"Odată cu această autorizare facem încă un pas spre normalitate! Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal. În acest moment, platforma de programare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare va putea permite programarea prin contul părinților,” spune colonel dr. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

EMA, cu sediul la Amsterdam, a lansat la începutul lunii mai o evaluare accelerată a datelor transmise de dezvoltatorii vaccinului în vederea autorizării pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, după cererea de autorizare depusă la sfârşitul lui aprilie de gigantul farmaceutic american Pfizer şi laboratoarele germane BioNTech pentru această grupă de vârstă în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Cele două companii şi-au fundamentat cererea pe datele unui studiu clinic de Fază 3, publicat la sfârşitul lui martie, care arată ''o eficacitate de 100%'' a vaccinului în această tranşă de vârstă, fiind totodată ''bine tolerat în general''.

Cancelarul Angela Merkel a declarat joi că adolescenţii germani vor putea solicita o programare pentru a se vaccina începând din 7 iunie, când se va încheia etapa care acordă prioritate vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice sau angajaţilor din domenii esenţiale.

Compania de biotehnologie americană Moderna a anunţat săptămâna aceasta că vaccinul său, utilizând aceeaşi tehnologie ARN ca şi cel produs de Pfizer/BioNTec, este ''foarte eficient'' la adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, potrivit rezultatelor complete ale testelor clinice.

Directorul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat pentru publicaţia Journal du dimanche că firma sa va depune ''la începutul lui iunie'' o cerere de autorizare pentru punerea pe piaţă în Uniunea Europeană a vaccinului său anti-COVID-19 pentru grupa de vârstă 12-17 ani.

Cazuri foarte rare de probleme cardiace la adolescenţi sau tineri adulţi vaccinaţi au fost raportate săptămâna trecută de autorităţile sanitare americane, fără să fie stabilită deocamdată vreo legătură cu vaccinarea.

Semne de miocardită, o inflamare a muşchiului cardiac, au fost semnalate la persoane care au primit un vaccin ARN mesager, au anunţat Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA.

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri