Oamenii de știință din Lituania au dezvoltat o metodă prin care pot prezice cu o precizie de 99% boala Alzheimer. Metoda folosește inteligența artificială și învățarea profundă (cunoscută ca Deep Learning) pentru a analiza imaginile creierului. Este mai rapid decât analiza manuală, care necesită, de asemenea, cunoștințe specifice despre modificările asociate cu Alzheimer, este concluzia la care au ajuns specialiștii.

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Kaunas (KTU) din Lituania au dezvoltat metoda analizând în același timp imagini RMN funcționale obținute de la 138 de subiecți. Ei au descoperit că performanța este mai bună în ceea ce privește acuratețea, sensibilitatea și specificitatea decât metodele dezvoltate anterior, scrie euronews.com.

Metoda ar putea fi un factor de schimbare a modului în care sunt detectate Alzheimer și demența, deoarece, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței și contribuie cu până la 70% la formarea de cazuri de demență.

Tehnologiile pot face medicina mai accesibilă și mai ieftină. Deși nu vor înlocui niciodată (sau cel puțin nu în curând) cu adevărat profesionistul medical.

Rytis Maskeliūnas, cercetător în cadrul Departamentului de Inginerie Multimedia de la KTU, din Lituania

Retail jobs

Aproximativ 24 de milioane de persoane sunt afectate de Alzheimer la nivel mondial și se așteaptă ca acest număr să se dubleze din cauza îmbătrânirii populației.

Insuficiența cognitivă ușoară, este unul dintre primele semne ale Alzheimerului, un stadiu incipient de pierdere a memoriei sau alte pierderi ale capacității cognitive. Primele etape nu au adesea simptome clare, dar pot fi detectate prin neuroimagistică.

De ce este importantă detectarea timpurie a Alzheimerului?

„Experții din întreaga lume încearcă să aducă în față un diagnostic precoce al Alzheimer, care oferă celor afectați o șansă mai mare de a beneficia de tratament”, a mai declarat Rytis Maskeliūnas.

El a spus că, deși nu a fost prima încercare de a diagnostica debutul precoce al Alzheimerului din date similare, principalul progres obținut acum a fost acuratețea algoritmului.

Citeste si:
London Stock Exchange Group Romania recrutează 100 de specialiști
London Stock Exchange Group...

Sursa foto: Pixabay
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri