În contextul în care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinare cu booster, cu doza înjumătățită în cazul persoanelor care s-au vaccinat cu Moderna, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, vine cu noi precizări.

Iată principalele declarații ale medicului Valeriu Gheorghiță:

  • Am decis, în baza recomandarilor ca toate persoanele care au fost vaccinare cu Johnson & Johnson vor avea recomandare de rapel cu Moderna sau Pfizer. Totodată, acestea se vor putea vaccina cu doza booster în continuare cu doza de la Johnson & Johnson. f
  • Recomandarea noastră este, totuși, ca persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson să se imunizeze cu vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna
  • Cei vaccinați cu Moderna se vor imuniza, începând de săptămâna viitoare (1 noiembrie) cu o jumătate de doza la repel (booster)

Redăm mai jos și comunicatul integral venit din partea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)

Pentru susținerea ritmului de vaccinare și atingerea indicelui de imunizare necesar limitării pandemiei COVID-19, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucțiune referitoare la administrarea dozei
de rapel a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Începând de luni, 1 noiembrie 2021, persoanele care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu Spikevax/Moderna și care vor opta pentru administarea dozei de rapel cu același tip de vaccin, vor primi o doză înjumătățită (½ doză) din acest tip de vaccin.

Persoanelor care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu un alt tip de produs (Comirnaty/Pfizer BioNTech, AstraZeneca/Vaxzevria sau Johnson&Johnson) și care aleg administrarea dozei de rapel cu produsul Spikevax/Moderna, le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin.

Citeste si:
O bucată de rachetă rusească a ajuns pe o plajă din România
O bucată de rachetă rusească...

Reglementările menționate anterior se bazează pe studiile de siguranță și recomandările EMA care arată faptul că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării dozei înjumătățite, iar frecvența reacțiilor adverse cunoscute/reactigenitatea este
diminuată.

Începând cu data de 8 noiembrie 2021, pentru persoanele care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson, se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

Opțional, la cerere, beneficiarii vaccinați cu acest tip de produs pot efectua doza de rapel tot cu vaccinul Johnson&Johnson.
Reamintim că doza de rapel are recomandare fermă de a se efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech, Spikevax/Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin 6 luni.

Citeste si:
Johnson & Johnson nu va mai vinde pudră de talc în nicio țară din lume
Decizie grea pentru Johnson &...

Recomandări pentru vaccinare:

  • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna se recomandă efectuarea dozei de rapel cu același tip de produs;
  • opțional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel;
  • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul AstraZeneca/Vaxzevria, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaționale:

  • persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație);
  • persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).

Administrarea dozei de rapel se poate face prin programare în Platforma ROVaccinare, prin prezentare directă în centrele de vaccinare sau prin cabinetele medicilor de familie.

Citeste si:
Vaccinurile Pfizer şi Moderna împotriva variantei Omicron, autorizate
Vaccinurile dezvoltate de...

Personalul medico-sanitar se poate vaccina în centrele existente la locul de muncă sau în locațiile arondate.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri