O consultație sau o simplă discuție cu un medic nu este atât de ușor de obținut de către pacienții care nu se mai pot deplasa, în ciuda apariției telemedicinei. Pentru aceștia există soluția îngrijirilor medicale la domiciliu, un exemplu în acest sens fiind Fundația Crucea Alb Galbenă, înființată în 1996, inspirată dintr-un model belgian. ”În România, medicina primară este slab dezvoltată, comparativ cu cea din spital, unde se formează aglomerații”, a declarat Măriuca Ivan, președintele Fundației, într-un interviu wall-street.ro.

Măriuca Ivan, fost angajat în Ministerul Sănătății, a povestit că, în urma unei vizite a unor oficiali belgieni, și-a dat seama că și România are nevoie de un astfel de segment în medicină, punând bazele Fundației în 1996.

Bolile de lungă durată se petrec acasă. Pacientul ajunge la medicul de familie, după care la cel specialist, apoi survine o intervenție chirugicală, iar pacientul este externat după câteva zile de observație cu o listă de indicații. La fel se întâmplă și dacă ajunge în camera de gardă pentru o oarecare urgență. După un minim de analize, pacientul este trimis acasă, unde trebuie să se panseze și să își dezinfecteze rănile singur. Aici se taie filmul în medicina din România”, a explicat Ivan.

mariuca ivan

Sursa Foto: Măriuca Ivan

Conform reglementărilor, pacientul se duce la medicul de familie, obține recomandare pentru medicul specialist, indiferent dacă aceasta este pentru ambulatoriu de specialitate sau internare în spital. În ambulatoriu se stabilește diagnosticul și tratamentul. Dacă patologia pacientului necesită investigații suplimentare, pacientul este internat în spital, unde se reevaluează diagnosticul și se stabilește tratamentul. La externare, pacientul primește o recomandare pentru continuarea tratamentului și îngrijirilor medicale la domiciliu.

Ca o concluzie, fie că recomandarea este de la medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu, fie la externarea din spital, pacientul are nevoie de continuarea tratamentului și urmărirea evoluției bolii la domiciliu.

”Aici apare problema. Cui se adresează pacientul pentru administrarea tratamentului și urmărirea evoluției bolii? Sunt furnizori de îngrijiri la domiciliu acreditați și în relația cu Casa de Asigurări, dar birocrația, concurența neloială și sistemul relațional din lumea medicală împiedică pacienții să beneficieze de servicii bine reglementate și corect remunerate. Și Crucea Alb Galbenă România a ales să nu mai continue contractul cu Casa de Asigurări și să ofere servicii de îngrijiri la domiciliu prin proiecte sociale și cu plată. Menționez că suma decontată de Casa de Asigurări pe acest segment este de 0,1% din totalul bugetului de asigurări de sănătate, insuficient pentru nevoia reală a populației din România”, a insistat Ivan.

Medicul de familie ar trebui să gestioneze tot istoricul medical al unui pacient, să știe totul despre noi și sau despre familiile noastre.

Măriuca Ivan, președinte Fundația Crucea Alb Galbenă

Îngirjirea la domiciliu a fost reglementată în legislația românească abia în 2003, Fundația Crucea Alb Galbenă fiind primul furnizor de astfel de servicii și având primul contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, potrivit informațiilor furnizate de Ivan.

În prezent, Fundația dispune de un număr de 38 de angajați, dintre care 30 constituie echipa de pe teren, dotată cu: autoturism propriu, ECG, pulsoximetru, tensiometru, aparat pentru măsurarea glicemiei și consumabile pentru toate tipurile de servicii. Cei care apelează la serviciile Fundației sunt, în principal, bătrâni imobilizați sau cei pentru care deplasarea impune un efort mult prea mare, dar și adulti și copii (în principal, peste 14 ani).

Crucea Alb Galbenă are filiale independente în Constanța, Buzău, Baia Mare, Târgoviște și Focșani, în București fiind Fundația mamă.

”Rolul nostru a fost major în perioada Stării de Urgență și chiar și acum, când oamenilor li se spune să stea acasă, spitalele sunt pline, iar teama lor de mers la spital este imensă, fapt remarcat în cadrul proiectului Butonul Roșu, prin feedbackul primit în urma deplasării ambulanțelor la domiciliul pacienților”, a mai spus președintele Fundației.

crucea alb galbena

Sursa Foto: Fundația Crucea Alb Galbenă/ Facebook

Crucea Alb Galbenă a reușit să pună bazele Primului Centru Pilot de Îngrijiri Integrate la Domiciliu cu suport de Teleasistență și Teleurgență, împreună cu partenerii săi ADAM și TAG.

Proiectul Butonul Roșu pune la dispoziția pacienților câte un dispozitiv format dintr-un telefon mobil și o brățară de silicon prevăzută cu un buton de “urgență”. Prin apăsarea butonului se activează difuzorul telefonului, iar beneficiarul intră în contact cu dispeceratul. În acel moment se face un triaj corect al simptomatologiei pacientului și în funcție de starea acestuia se trimite fie vecinul, care este persoana cea mai apropiată, fie asistenta Crucii Alb Galbene din zona respectivă, fie ambulanța 112 pentru cazurile grave.

”Dacă medicul de familie sau alt medic nu se poate deplasa la pacient acasă pentru consult și recomandări, la cererea acestuia, putem oferi consultație la domiciliu cu medicul nostru generalist. Cele mai multe solicitări vin pentru perfuzii, injecții, sondaje, pansamente, recoltări de analize, ECG sau ședințe de kinetoterapie”, a explicat președintele Fundației.

Bineînțeles, dispeceratul Fundației pentru Butonul Roșu funcționează non-stop.

”Marea problemă a sistemului medical românesc este că medicină primară este slab dezvoltată și ne concentrăm pe medicina secundară, adica pe cea curativă, din spital, iar ulterior ne plângem că spitalele sunt pline. În pandemie, soluțiile ar fi fost testarea, vaccinarea și nu în ultimul rând, tratamentul adecvat pentru cei infectați, fie că sunt sau nu vaccinați. Igiena, distanțarea și purtatul măștii sunt măsurile de bază”, a adăugat Ivan.

Citeste si:

  Pe lângă Crucea Alb Galbenă, alți furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu mai sunt: HOSPICE Casa Speranței, SC Medical Class SRL, Centrul Medical Romar, chiar și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria etc. În lipsa unui bilet de trimitere CAS, o consultație la domiciliu depășește 300 de lei.

  Sursa foto: Fundația Crucea Alb Galbenă/ Facebook

  Abonează-te pe

  Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

  Despre autor
  Cristina Marin
  Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

  Te-ar putea interesa și:

  Setari Cookie-uri