Ministerul Sănătății a semnat Ordinul nr. 2382/04.11.2021 pentru aprobarea Metodologiei de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice și a Nomenclatorului de servicii farmaceutice, un pas important pentru extinderea serviciilor farmaceutice disponibile în farmaciile din România cu noi servicii de calitate pentru populație.

„Prin acest acest act normativ, se consolidează rolul farmacistului, ca parte integrantă a sistemului de sănătate, având ca scop îmbunătățirea stării de sănătate şi creșterea calității vieții populației, inclusiv prin participarea la campanii de sănătate publică ce vizează prevenţia”, a declarat domnul prof.univ. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Serviciile farmaceutice acordate populației la nivelul farmaciilor se extind cu servicii noi, avansate, dintre care enumerăm:

  • gestionarea pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare sau cu dislipidemie) și a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale,
  • serviciul de evaluare și monitorizare a pacientului cu polimedicație,
  • serviciul de screening în scop diagnostic în farmacie (testare rapidă),
  • serviciul de vaccinare antigripală în farmacie, serviciul de educație privind sănătatea alimentației,
  • măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale (precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturație de oxigen),
  • serviciul de consiliere privind contracepția de urgență cu administrare orală.

România se aliniază astfel unei practici largi a statelor Uniunii Europene de furnizare de servicii farmaceutice complexe, pentru care pacienții români au arătat deschidere. În Studiul ”Servicii Farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice”, lansat în iunie 2021, datele au arătat că populația are un grad foarte ridicat de încredere în serviciile farmaceutice, satisfacția față de serviciile primite în farmacii fiind de asemenea la un nivel înalt.

Retail jobs

”Am reușit împreună să facem încă un pas important spre modernizarea profesiei noastre, să ne adaptăm practica profesională la realitățile pe care le trăim azi și la nevoile pacienților”, a declarat Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Colegiul Farmaciștilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății pentru elaborarea ghidurilor de bună practică necesare pentru implementarea cu succes a acestei legislații deosebit de importante pentru populație și pentru farmaciști, care sperăm să se realizeze cât mai rapid și mai eficient. Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri