Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit cel puțin una dintre mutațiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala (ce este prezent în aceleași celule infectate). Acestea sunt cele mai noi date oferite de cercetătorii care analizează varianta Omicron.

Această secvență genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numită SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte viruși, inclusiv în cei care provoacă banala răceală și, de asemenea, în genomul uman, au spus cercetătorii, potrivit Reuters.

Prin inserarea acestui fragment, e posibil ca Omicron să capete o latură „mai umană”, un aspect care ar evita atacurile asupra sistemului imunitar uman, a declarat Venky Soundararajan de la firma de analiză a datelor Nference. Studiu a fost publicat pe site-ul OSF Preprints.

Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai ușor, provocând doar o boală ușoară sau asimptomatică. Oamenii de știință nu știu încă dacă Omicron este mai infecțios decât alte variante, dacă provoacă o boală mai gravă sau dacă va depăși Delta ca variantă cea mai răspândită. Va mai dura câteva săptămâni pentru a obține răspunsuri la aceste întrebări, anunță sursa citată.

Celulele din plămâni și din sistemul gastrointestinal pot găzdui simultan SARS-CoV-2 și coronavirusuri de răceală comună, conform studiilor anterioare. O astfel de co-infecție creează scena recombinării virale, un proces în care doi viruși diferiți din aceeași celulă gazdă interacționează în timp ce fac copii ale lor, generând noi copii care au ceva material genetic de la ambii „părinți”.

Această nouă mutație ar fi putut să apară mai întâi la o persoană infectată cu ambii agenți patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvența genetică de la celălalt virus, au spus Soundararajan și colegii săi în studiu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri