Noile modificări ale regulilor de călătorie vin prea târziu pentru a limita un potențial nou val de COVID-19, generat de varianta Omicron. „Închizi ușa grajdului după ce calul a fugit”, spune profesorul Mark Woolhouse, consilier al guvernului britanic, citat de BBC și preluat de Digi 24.

Woolhouse crede că noile reguli au venit „prea târziu” pentru a limita „considerabil” un potențial val generat de varianta Omicron. Aceasta, în condițiile în care Marea Britanie a decis ca toate persoanele care intră în țară să aibă dovada unui test COVID negativ, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. În plus, cei care vin din țările aflate pe lista roșie intră în carantină.

„Observăm o creştere a numărului de cazuri legate de călătorii”, a spus ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid.

Începând de marți dimineața, toate persoanele cu vârsta peste 12 ani care intră în Marea Britanie trebuie să prezinte un test negativ de tip RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare. Javid a spus că măsura este temporară.

Dar industria transprturilor a avertizat că noile măsuri sunt o „lovitură de ciocan” și că veniturile lor se vor prăbuși din nou.

Vicepremierul Dominic Raab a recunoscut că noile măsuri pot „deranja sau perturba” unii oameni, dar a insistat că este corect ca miniștrii să facă „pași graduali” din timp pentru a evita „perturbarea mai mare” a călătoriilor și a economiei.

Mark Woolhouse spune că, deși cazurile „de import” de infectări cu varianta Omicron sunt importante, transmiterea comunitară a Omicron va fi motorul următorului val.

El a adăugat că numărul cazurilor de infectare cu Omicron din Marea Britanie este în prezent „destul de mic” și că bănuiește că e vorba de sute de cazuri, nu de mii.

Dar Omicron „se răspândește destul de rapid” în Marea Britanie și, dacă tendințele actuale vor continua în săptămânile și lunile următoare, noua tulpină ar putea chiar înlocui varianta Delta în întreaga lume, a avertizat profesorul.

Raab a spus că guvernul va rămâne „vigilent” la riscurile asociate cu varianta Omicron și că măsurile, inclusiv adăugarea unor țări pe lista roșie, au scopul de a preveni „revenirea” acesteia în Marea Britanie.

„Am creat constant și cu fermitate o apărare bună, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de Crăciun”, a adăugat el. 160 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a fost confirmate oficial până acum în Marea Britanie.

Varianta Omicron a coronavirusului provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă dominantă în prezent şi cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri