În România au apărut în urmă cu o zi primele cazuri de infecție cu varianta Omicron a coronavirusului. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a declarat că se impun noi măsuri pentru limitarea răspândirii acestei noi tulpini despre care încă nu se cunosc foarte multe date.

Cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila:

  • O concluzie evidentă după acest moment e că vaccinarea românilor rămâne cea mai importnata formă de proctectie. Recomandăm cu tărie în continuare vaccinare.
  • Românii și alți cetățeni din Uniunea Europeană care vin din țări terțe, deci din afara UE, trebuie să prezinte un test RT-PCR obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile.
    Cei care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
  • Persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală în ultimele șase luni care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de zece zile.
  • Dacă persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală nu prezintă un test RT-PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.
  • Testele se cer într-un interval cuprins între 48 și 72 de ore, rămâne să stabilim, pentru ca oamenii să fie informați
  • Testul nu se solicită pentru copii. În cazul copiilor, probabil, cel puțin pentru cei care vin din UE, nu va fi necesar testul PCR la intrarea în țară dacă au vârsta sub 12 ani
  • Nu s-a discutat problema unei carantine, nici limitarea accesului la slujbele religioase de prezenta certificatului verde.

  • Testele rapide, depinde de ele dacă depistează tulpina Omicron. Noi avem o lista de teste recomandate de Centrul European al Bolilor. Testele rapide sunt încă în evaluarea, o să aflam un răspuns rapid din partea Centrului European.

  • Nu există măsuri suplimentare pentru persoanele vaccinate, cu o excepție, pentru cei care vin din țările terțe, trebuie să existe test PCR, indiferent de țara.

  • Trebuie să plecăm de la buna credința că oamenii nu mint cu privire la țara din care provin

  • E nevoie să facem informarea de acum, oamenii trebuie să știe din timp că e nevoie de test la intrarea în România.

  • Oamenii nu trebuie să creadă că o incidența scăzută e un motiv de nerespectare a regulilor

Cele mai importante declarații ale șefului DSU, Raed Arafat:

  • Se va introduce un formular PLF - Passenger Locator Form (n.red. un formular de identificare a pasagerului, folosit deja în multe țări prin care se menține contactul cu o persoană, în eventualitatea în care aceasta se îmbolnăvește)
  • PLF este deja implementat în foarte multe țări. Acesta este un document care trebuie completat de toate persoanele care călătoresc.
  • Acest formular, după discuțiile care au avut loc azi, urmează să fie implememtat cu dată de 20 decembrie. Se va elabora o startegie de comunicare pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular.
  • Cei care călătoresc acum în alte țări știu că acest formular există, deci va fi implementat și în România.
  • Menirea PLF-ului este să știm unde găsim persoana respectivă ca sa vedem cine a a mai fost cu persoana respectiva daca ea se îmbolnăvește. Ajută să facem ancheta epidemiologică. Toți care intră în țară vor completa acest formular

Știrea inițială

Autoritățile iau noi măsuri de urgență, după ce s-au descoprit primele două infectări cu Omicron. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Potrivit informațiilor transmise până acum de Alexandru Rafila, persoanele în cauză nu se află într-o stare gravă, ba chiar una din ele este asimptomatică. În acest context, ministrul Sănătății a transmis că se impun măsuri urgente, chiar și unele temporare, dar care să limiteze răspândirea acestei mutații pe teritoriul României.

„În cazul celor două persoane, simptomele sunt minore, una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite, persoanele au fost vaccinate, dar asta nu face nimic altceva decât să pledeze pentru o utilitate a vaccinului care oferă protecție.

Persoana din Bârlad este asimpromatică, iar celaltă are simtome minore, de răceală banală”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință privind Omicron, noua mutație a coronavirusului arată că această tulpină e posibil să fi „împrumutat” o mutație de la un virus de răceală. Prin inserarea acestui fragment, e posibil ca Omicron să capete o latură „mai umană”. Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai ușor, provocând doar o boală ușoară sau asimptomatică.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență cu miniștrii Vasile Dîncu, Lucian Bode, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, la Palatul Victoria.

În finalul acestei ședințe sunt așteptate declarații cu privire la noile măsuri anunțate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri