Într-o lume în care aproape totul se află la un click distanță, telemedicina devine un termen care nu ne mai surprinde. Promovată masiv în timpul pandemiei, telemedicina pare să reprezinte viitorul consultațiilor medicale, bineînțeles, în cazurile în care poate fi folosită (să nu ne imaginăm extirparea unei măsele în online sau cel puțin, nu momentan). Marian Sîmpetru, invitatul emisiunii Specialiști în Sănătate, realizată de wall-street.ro, a vorbit despre avantajele telemedicinei, pentru ca românii să renunțe ”la a mai trimite mesaje cu porumbelul călător”.

”Este foarte interesant că încă vorbim despre telemedicină ca un subiect nou, deși aceasta există demult pe piața din România. Noi am implementat telemedicina cu zece ani înainte de pandemie, în cadrul unui proiect cu un client. În România, încă ne folosim de porumbei pentru a ne trimite mesaje.Telemedicina ne dă speranța că putem să renunțăm la a mai purta plicul acela enorm dacă facem o radiografie într-o clinică, spre exemplu. În prezent, până și unii dintre bunicii noștri se folosesc de Whatsapp pentru a se interesa de sănătatea nepoților”, a declarat Sîmpetru, Managing Partner la eSolutions, pentru Wall-Street.

Sîmpetru spune că telemedicina s-a lovit, în primul rând, de lipsa suportului legislativ în țara noastră. Acest lucru este cauzat de faptul că echivalăm consultația medicală cu prezența fizică a medicului și a pacientului, într-un cabinet.

”Pandemia ne-a dat peste cap aceste prejudecți. Însă, indiferent de implicațiile pandemiei, actul medical este mult mai mult decât o întâlnire între doi oameni. Până la urma urmei, o radiografie sau un computer tomograf este realizat de către tehnicieni, iar pacienții nu au contact cu medicul la astfel de investigații medicale”, a explicat Sîmpetru.

eSolutions va participa la cea de-a cincea ediție a conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro. Dacă vrei să afli mai multe informații despre platformele de telemedicină și cât de sigure sunt consultațiile online, înscrie-te AICI.

Un an pentru o platformă personalizată de telemedicină

Sîmpetru își amintește de primul program de telemedicină, precizând că era o plaformă pentru facilitarea intervențiilor la domiciliu. eSolutions s-a ocupat doar de implementarea tehnică, iar operaționalizarea platformei a rămas în grija solicitantului.

La momentul respectiv au realizat o platformă cu funcții minime, iar în prezent, Sîmpetru precizează că pot fi introduse și dispozitivele medicale într-un astfel de program.

„Dacă ne uităm mai atent la ce presupune telemedicina, de obicei, este o platformă de video streaming, adică Zoom, Whatsapp sau Skype, unde medicul conversează cu pacientul. În înțelegerea noastră, am reușit să integrăm dispozitive medicale, care raportează date în timp real. Un exemplu simplu este stetoscopul, care poate fi folosit cu ajutorul internetului. Medicii ar putea asculta online bătăile inimii, sistemul le poate înregistra și le poata atașa unui dosar medical”, a adăugat acesta.

Astfel, în afară de o discuție mult mai rapidă cu medicul, tehnologia ne pune în fața unei coerențe în medicină. În acest fel, orice alt medic îl va consulta pe pacient va avea acces la dosarul medical al acestuia și va vedea concluziile controalelor anterioare. Ceea ce ne scapă și pe noi, pacienții, de păstrarea scrisorilor medicale și a rețetelor.

Astfel, cu cât e mai complexă platforma, cu atât va dura mai mult construirea acesteia, putând fi vorba chiar despre un an.

”Construirea unei platforme de telemedicină poate dura până la un an, în funcție de complexitatea solicitată de client și de infrastructura de care dispune. Sunt proiecte care nu pot fi integrate sau care pot fi integrate parțial. Aceasta nu sperie pe mine, pentru că un proiect prin licitație publică tinde să dureze până la 2-3 ani, cam acesta este standardul”, a mai spus Sîmpetru.

Atacuri cibernetice în sănătate: teama românului de a nu-i fi furate datele

Înainte de toate, telemedicina este o soluție de digitalizare a unui act medical, iar această soluție presupune încărcarea datelor personale într-o platformă online. Acest aspect crește neîncrederea unora dintre români, acestora fiindu-le teamă de potențiale atacuri la adresa identității lor.

”Sunt mulți oameni care nu lucrează în domeniu, dar cred că își pot exprima părerea. Am constatat că sunt oameni care cred că pământul este plat, deci te poți aștepta la orice”, spune Sîmpetru.

Totuși, acesta precizează că există atacuri cibernetice și trebuie să existe o autoritate care să gestioneze această securitate a datelor, iar o platformă de telemedicină trebuie să aibă bine stabilite următoarele:

  • introducerea datelor,
  • modul în care datele sunt criptate,
  • modul în care datele sunt stocate,
  • modul în care poți să răspunzi la obligații de tip GDPR.

”Putem face mai ușoară comunicarea dintre medic și pacient și dosarul medical al acestuia. Până la urma urmei, analizele de laborator se transmit pe email, printr-o soluție digitală. Să nu uităm nici de testarea COVID, unde rezultatele testelor au fost trimise prin email sau telefon, din nou o soluție digitală, la îndemâna tuturor și rapidă”, a mai spus Marian Sîmpetru.

Urmărește întreaga discuție în videoul de mai jos:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri