Stomatologia este unul dintre domeniile la care românii sunt deficitari, încă de la cumpărarea de pastă și periuțe de dinți. Tehnologia pare să îi ajute însă pe români să depășească aceste prejudecăți. ”Avem de-a face cu un pacient informat, care are acces la detalii despre proceduri și echipamente medicale. Pacienții caută lucrări naturale, nu vor să fie întrebați unde și-au făcut dinții”, a declarat Cristian Taban, director executiv Dent Estet.

Taban precizează că românii au început să vină informați la medic, iar cu ajutorul internetului, citesc despre proceduri și echipamente medicale.

„Tehnologia în stomatologie înseamnă rapiditate, precizie, scurtarea timpului de tratament, dar și estetică dentară. Zâmbetul face parte din comunicarea noastră, iar oamenii nu mai vor să fie întrebați unde și-au făcut dinții. Vor ca dantura lor să pară naturală”, a declarat acesta în cadrul emisiunii Wall-Street, Specialiști în Sănătate.

În plus, referitor la rapiditate, Taban menționează că digitalizarea a făcut ca o dantură să poate fi realizată, în urgență, chiar și în trei zile.

”Tehnologiile anterioare prespuneau transportul fizic din clinică în laborator. După care fizicenii turnau în ceară modelul, urmând să îl transmită clinicii pentru a verifica cu pacientul dacă mulajul este potrivit. Acum totul e la un click distanță, iar o lucrare completă ar putea fi gata în maximum trei zile, dacă e urgență. Înainte de echipamentele din prezent, termenul pentru urgențe stomatologice era de zece zile”, a completat Taban.

Bineînțeles, acesta precizează că, în funcție de complexitate, dar și de vârsta pacientului, o dantură completă poate dura de la o lună la trei ani.

Personalul și echipamentele medicale de ultimă generație

Sunt multe voci care susțin că avansul tehnologiei va duce la o mai mică folosire a resursei umane. Nu se aplică, însă, întru totul, și medicinei, deoarece personalul medical trebuie să fie într-o continuă învățare pentru a se adapta noilor echipamente.

”Personalul medical este cel care cheltuie cel mai mult, continuu, pentru educație, deoarece medicii își doresc din ce în ce mai multe competențe și vor să se specializeze în tratarea cât mai rapidă a pacienților”, a explicat Taban.

Acesta se leagă și de digitalizare, accentuată în perioada pandemiei, precizând că toată lumea a cunoscut ceea ce înseamnă lucrul de la distanță.

”Există Zoom, se poate lucra în echipă de la distanță. În legătură cu pacienții, însă, e mai greu ca stomatologia să mențină o linie de telemedicină. Poate doar pentru o consultație preliminară”, a mai spus reprezentantul Dent Estet.

În ceea ce privește digitalizarea în clinicile pe care le reprezintă, Taban se laudă cu deținerea unui aparat care scanează dantura pacientului, după care realizează o scanare facială, în care cuprinde toate mișcările faciale. ”Datele colectate ajung la laborator, care lucrează digital o construcție stomatologică. Ulterior, cu doar un click, produsul respectiv ajunge la medicul din clinică, care poate proba pe pacient dacă construcția este potrivită”, a explicat Taban.

Nu în ultimul rând, acesta a declarat că stomatologia suferă atât din cauza războiului, cât și din cauza celorlalte crize, cum ar fi cea a semiconductorilor.

”Războiul poate afecta businessul din stomatologie așa cum poate afecta orice alt business din România, deoarece sunt generate dezechilibre macro-economice. Oamenii încep să acorde mai multă atenție banilor pe care îi au. Cât despre celelalte crize, lipsa semiconductorilor duce la întârzierea livrării tuturor echipamentelor necesare, de la termene de două luni, la patru sau șase luni, spre exemplu”, a mai spus acesta.

Urmăriți întreaga discuție și aflați de ce Taban a dat ingineria în petrol și gaze pe stomatologie:

Grupul Dent Estet a fost înființat în anul 1999, iar în cei 23 de ani de existență, echipa s-a extins la un număr de aproximativ 500 de angajați și colaboratori, dintre care 158 sunt medici. Dent Estet deține 15 clinici stomatologice multidisciplinare în București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Ploiești, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, destinate tuturor categoriilor de vârstă, 3 divizii în România (Implant Division, Aesthetic Division și Advanced Orthodontic Division), primul laborator de tehnică dentară digitală - Aspen și 8 studiouri foto digitale Future Smile Studio. Toate acestea reunesc un număr de 98 de săli de tratament, pe o suprafață totală de 4.300 de metri pătrați, care includ și 3 săli de chirurgie complet utilate.

Din anul 2016, Dent Estet face parte din grupul MedLife, după achiziția pachetului majoritar de către operatorul privat de servicii medicale, 40% din acțiuni fiind deținute de dr. Oana Taban, CEO & Founder Dent Estet.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri