29 Noiembrie 2022

Oamenii de știință au reînviat un ”virus zombi” de acum aproape 50.000 de ani



O echipă internațională de cercetători a descoperit că virusuri înghețate de milenii în tundra siberiană rămân la fel de periculoase și azi – iar riscul ”reînvierii” lor este uriaș, din cauza dezghețului produs de încălzirea globală.

Echipa formată din cercetători ruși, germani și francezi a analizat 13 virusuri din permafrostul siberian (solul înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 m), potrivit Bloomberg. Chiar și cel mai vechi dintre acestea, un ”virus zombi” înghețat sub apele unui lac acum mai bine de 48.500, s-a dovedit la fel de infecțios și în ziua de azi odată ce a fost reînviat.

Din fericire, virusurile testate afectează amibe, nu oameni sau animale. Dar oamenii de știință nu exclud deloc astfel de cazuri, iar verdictul lor e înspăimântător, scrie Bloomberg.

”Este plauzibil ca vechiul permafrost să elibereze virusuri necunoscute atunci când se dezgheață”, afirmă cercetătorii. ”Cât timp vor rămâne infecțioase odată expuse la condițiile externe și care e riscul ca ele să infecteze o gazdă în acest interval, e imposibil de estimat”.

Însă dezghețul produs de încălzirea globală este o certitudine. Combinat cu faptul că regiunile arctice tind să devină din ce în ce mai populate, pericolul unei noi pandemii, produsă de agenți patogeni înghețați acum mii de ani, nu poate fi exclus, spun cercetătorii.



Citeste si