Anglia ar putea fi în 2025 prima țară din lume unde hepatita C este eradicată, în urma unei campanii de achiziție de medicamente antivirale de ultimă generație și identificare a persoanelor vulnerabile.

Potrivit Sky News, programul demarat de NHS (sistemul național de sănătate) a dus la contracte de un miliard de lire pentru antivirale care au salvat viețile a mii de pacienți. În plus, au fost identificate grupurile vulnerabile, în special persoanele fără adăpost, care prezintă un risc mult mai mare de infectare. Ca urmare, 80% dintre tratamente au ajuns la persoane din cele mai sărace categorii sociale.

Ca urmare, numărul englezilor care au nevoie de un transplant de ficat a scăzut cu două treimi în 6 ani, iar până în 2025 se estimează că va ajunge la 0. OMS a stabilit ca țintă pentru eradicarea hepatitei C anul 2030.

Potrivit INSP, în România se estima, la nivelul anului 2020, că 3% din populație este infectată cu virusul hepatitic C.

În 2021, din totalul celor 41.362 persoane care au participat la programul de testare al Registrului Național de Hepatite Virale, 2,16% au fost depistate pozitiv la infecția cu virus C.

Ce este hepatita C

Hepatita C este o boală a ficatului provocată de un virus descoperit abia în 1989. Prin inflamare, hepatocitele, cele mai importante celule are ficatului, sunt afectate. Din cauza descoperirii târzii a bolii, aceasta a fost nedetectată pentru o perioadă lungă de timp și s-a răspândit multă vreme inclusiv prin transfuzii de sânge.

Virusul Hepatitic C e de zece ori mai transmisibil decât HIV şi poate supravieţui la temperatura camerei, pe diverse suprafeţe din mediul înconjurător, cel puţin 16 ore. Cele mai frecvente moduri de infecție includ practici nesigure de injectare, sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale și prin sânge și produse din sânge netestate. Aceasta poate fi transmisă și prin intermediul unor practici sexuale, iar riscul crește prin prezența altor infecții cu transmitere sexuală.

Conform OMS, la nivel mondial există aproximativ 130-150 de milioane de persoane infectate cronic cu HVC, din care aproximativ 500.000 mor anual prin consecinţe ale acestei patologii.

Nu există vaccin împotriva hepatitei C, dar există tratament

În prezent, nu există nici un vaccin pentru hepatita C, dar tratamentul poate vindeca infecția cu virusul hepatitei C. Până de curând, tratamentul reprezenta o combinație de interferon, în general pegilat, interferon de durată lungă și ribavirină dar există o utilizare tot mai mare de medicamente antivirale care acționează direct (AAD).

Persoanele cu diferite genotipuri de hepatita C răspund diferit la tratament, unele cu mai mult succes decât altele, dar diferențele dintre genotipuri dispar deoarece ratele de vindecare cu noile medicamente se apropie de 100%.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri