Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că plenul Parlamentului European (PE), reunit la Strasbourg, a adoptat Raportul privind sănătatea mintală, care urmăreşte să creeze schimbări pozitive în vieţile a circa 150 de milioane de cetăţeni europeni cu astfel de afecţiuni.

"Statisticile arată că afecţiunile mintale afectează peste 150 de milioane de cetăţeni europeni şi se datorează în principal izolării din pandemie şi a condiţiilor socio-economice. Raportul subliniază importanţa promovării sănătăţii mintale, prevenirea afecţiunilor de sănătate mintală şi asigurarea accesibilităţii în ceea ce priveşte diagnosticarea timpurie, tratamentul şi integrarea tuturor persoanelor intr-o abordare care să includă în toate politicile aspectele de sănătate mintală. Aceste măsuri sunt absolut vitale pentru a trata nevoile de lungă durată ale cetăţenilor europeni. Concret, diagnosticarea timpurie şi accesul la tratamentul potrivit în cazul depresiei sau al oricărei tulburări psihice sunt esenţiale pentru a reduce rata sinuciderilor. Raportul arată ca în ultima perioadă mulţi tineri din Uniunea Europeană au fost extrem de afectaţi şi o mare parte recurg chiar la gestul extrem, cel al sinuciderii", a afirmat Corina Creţu, potrivit Agerpres.

În context, europarlamentarul şi-a exprimat regretul pentru gestul celor două fete din judeţul Hunedoara, care au ales calea sinuciderii, adăugând că Raportul adoptat de PE arată că autorităţile naţionale trebuie să acţioneze rapid deoarece sănătatea mintală afectează din ce în ce mai grav grupurile vulnerabile ale societăţii.

"Doresc să-mi exprim sincere condoleanţe pentru cele două fete de 15 ani, din judeţul Hunedoara, care din păcate nu se mai află printre noi şi sper ca familiile lor să găsească puterea şi sprijinul necesar pentru a depăşi această încercare. Raportul votat azi atrage atenţia asupra faptului că autorităţile naţionale trebuie să acţioneze rapid deoarece sănătatea mintală afectează din ce în ce mai grav grupurile vulnerabile ale societăţii: persoanele defavorizate, femeile, tinerii sau migranţii, cât şi orice persoană care devine mai sensibilă într-un anumit moment al vieţii sale. Tocmai de aceea, este absolut necesară identificarea unor astfel de grupuri vulnerabile şi elaborarea unor politici specifice în domeniul sănătăţii publice la nivel european. Crizele sistemice fără precedent pe care le-am traversat şi provocările socio-economice generate de acestea afectează şi mai mult sănătatea mintală a cetăţenilor europeni", a afirmat deputatul european.

Corina Creţu a subliniat că prin acest Raport se solicită o strategie europeană cu obiective clare şi bine definite în domeniul sănătăţii mintale, o finanţare specifică şi adecvată, precum şi instituirea unui an european al sănătăţii mintale.

Europarlamentarul a precizat că România se află pe locul 58 în lume în ceea ce priveşte rata de suicid şi pe locul 126 în ceea ce priveşte depresia.

"Anxietatea, depresia şi tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală şi suferinţă în rândul tinerilor. În România, aproximativ 22.000 de copii şi tineri trăiesc cu un diagnostic de boală mintală. Tocmai de aceea este necesar ca statul român să investească în asigurarea condiţiilor care să prevină anxietatea şi depresia, principalele cauze care declanşează afecţiuni mintale. Din păcate, în România nu există un departament responsabil strict pentru sănătatea mintală în cadrul Ministerului Sănătăţii, fapt care pune sub presiune profesioniştii din domeniu şi reprezintă un pericol pentru pacienţi şi persoanele cu dizabilităţi. Sper ca Raportul adoptat azi în Parlamentul European să reprezinte un semnal de alarmă pentru ameliorarea aspectelor descrise mai sus", a mai subliniat eurodeputatul Corina Creţu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri