Cei mai patrioti romani, cel putin la nivel declarativ, sunt din Banat (unde 60% se pot caracteriza in acest mod) si din Muntenia (50%).

Tinerii intre 20 si 24 de ani sunt cel mai putin patrioti, doar 30% descriindu-se astfel. Spre comparatie, 48% din respondentii cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 de ani se considera patrioti.

Potrivit studiului, persoanele cu venit scazut se incadreaza mai putin in aceasta categorie decat cele cu un venit ridicat (32% in cazul celor cu venit sub 1.200 de lei, in comparatie cu 50% pentru cei cu venituri peste 3.000 de lei).

Pentru cei mai multi romani patriotismul inseamna pur si simplu a-ti iubi tara neconditionat, patru din zece fiind de acord cu aceasta afirmatie. In plus, o treime cred ca patriotismul se refera la respectul pe care il ai pentru stramosi, in timp ce un sfert spun ca patriotismul se refera la faptul ca romanii sunt deranjati atunci cand imaginea tarii lor este denigrata in strainatate.

Citeste si:

In schimb, doar 4% cred ca patriotismul se refera la constientizarea beneficiilor pe care ti le ofera tara in care locuiesti.

Pe de alta parte, romanii se declara un popor ospitalier (45%), descriindu-se in acelasi timp ca descurcareti (36%), generosi (30%), harnici (28%), dar si carcotasi (28%).

1. Sunteti de acord cu afirmatia potrivit careia patriotismul trece prin buzunar?

2. Ce inseamna pentru dvs. patriotism?Expresiile care ii descriu cel mai bine pe romani sunt in opinia respondentilor “a face haz de necaz” (47%), “sa moara si capra vecinului” (44%), “om trai si om vedea” (40%) si “lasa ca merge si asa” (36%).

Doar 8% dintre cei intervievati spun ca pe romani ii defineste expresia “sunt mandru ca sunt roman”, iar 18% au fost de acord ca romanii sunt caracterizati prin zicala “fie painea cat de rea, tot mai buna-i in tara mea”.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.111 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 60 de ani. Datele au fost culese in perioada 7 – 19 noiembrie 2011.