Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.
Basescu a spus ca este un lucru "extrem de pozitiv" finalizarea, la Consiliu, a negocierilor legate de incheierea "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara". "A fost succesul acestei reuniuni", a spus presedintele, citat de Mediafax.

"A mai ramas de clarificat, la nivel national, modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completa (...) As vrea sa o citesc, sa vedeti unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusa – inca nu avem varianta in limba romana, dar traducerea din engleza este urmatoarea: Regulile mentionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse in legea nationala a partilor contractante cel mai tarziu la un an de la intrarea in vigoare a tratatului, prin prevederi cu forta juridica si caracter permanent, de preferinta constitutional, sau prevederi care prezinta in alt mod garantii ca vor fi respectate si asumate pe tot parcursul proceselor nationale bugetare. Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional si li s-a dat si aceasta posibilitate. Romania nu are astfel de legi. In afara de Constitutie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma in Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi il avem nu da garantii de nemodificare decat prin revizuirea Constitutiei", a spus presedintele.

El a mai spus ca este foarte important ca Romania are ragazul de a modifica Constitutia pana la sfarsitul anului 2013, neexcluzand posibilitatea ca tratatul sa fie ratificat de minimum 12 state inainte de 1 ianuarie 2013, ceea ce ar echivala cu scurtarea acestui timp.

"Sigur, se poate intampla sa intre in vigoare mai repede. (...) Nu exclud posibilitatea ca 12 state sa ratifice tratatul inainte de 1 ianuarie 2013. Vreau sa cred ca Romania va fi una din cele 12 tari", a mai spus Basescu.

El a precizat ca va face mai multe declarati, marti, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa.
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, a anuntat presedintele UE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri