Cardul national de sanatate, impreuna cu prescriptia electronica si cu dosarul electronic fac parte din noua platforma informatica a asigurarilor de sanatate, care va permite administrarea corecta a fondurilor publice cu scopul de a inchide cercul antifrauda din sistemul de sanatate, a declarat presedintele CNAS, Lucian Duta.
Declaratiile au fost realizate la conferinta Mediafax talks about Health Reform.

In ceea ce priveste asigurare echilibrului bugetar, transparenta cheltuirii banilor si cresterea calitatii serviciilor medicale, seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a afirmat ca au existat imbunatatiri majore in ultimul an, implicit in scopul reducerii fraudei, estimata la 200-300 de milioane de euro din totalul de 5 miliarde de euro, bugetul CNAS.

"CNAS este practic ministerul de finanate al sistemului medical. Astfel, elementul principal prin care privesti CNAS este intotdeauna echilibrul financiar, care pana anul trecut a fost complet rupt, cand am acumulat arierate de aproximativ 7-800 de milioane de euro. Credeam ca in foarte scurt timp CNAS ar trebui sa-si declare falimentul", a spus Lucian Duta.

El a daugat ca desi masurile adoptate de CNAS au fost cand controverstae, cand dure, s-a reusit in cele din urma restabilirea unui echilibru financiar astfel incat la sfarsitul anului trecut, in urma discutiilor cu FMI si analizelor efectuate de institutie, CNAS din punct de vedere tehnic nu a mai fost declarata ca avend arierate. "Am obtinut acest lucru in special prin introducerea taxei de claw-back".

In legatura cu transparentizarea cheltuirii banilor publici masurile adoptate s-au axat in principal pe informatizarea sistemului de sanatate. "Practic, astazi, prin sistemul informatic integrat, nu se mai pot dubla pacientii pe liste, nu se mai pot prescrie retete la morti si multe alte lucruri. Reteta electronica si cardul de sanatate sunt elemente care vor aparea in scurt timp si in Romania. In luna iunie lansam reteta electronica si va deveni operationala, in luna august incepe distributia cardurilor de sanatate si ulterior in luna noiembrie ne propunem sa avem primul centru pilot din tara in care cardurile sa fie operationale".

Cardul national, impreuna cu prescriptia electronica si cu dosarul electronic fac parte din ceea ce presedintele CNAS a numit platforma informatica a asigurarilor de sanatate. "Aceste vor inchide cercul antifrauda si vor permite administrarea corecta a fondurilor. Speram ca in final sa aduca cresterea calitatii serviciilor medicale".

Mai multi bani in sistem prin cresterea CAS-ului?


"Se spune ca nu creste calitatea serviciilor medicale, cu toate ca avem de a face cu o dublare a sumelor alocate sanatatii. Eu cred ca a crescut pana la urma calitatea serviciilor medicale, pentru ca pacientii au avut acces si la medicamente, pe care pana in anul 2006 nu le putea cumpara", a argumentat Lucian Duta.

El a dat ca exemplu faptul ca in Romania traiesc peste 100.000 de pacienti, care sunt tratati de cancer, dintre care aproximativ 2.000 de pacienti sunt pe listele de asteptare, acestia din urma fiind tratati cu schemele clasice de tratament, in conditiile in care nu au acces la "acele molecule scumpe". "Practic, numai 2% dintre pacienti nu sunt tratati pe standardele care se cer in acest moment".

In ceea ce priveste administrarea si cresterea fondurilor alocate sanatatii, seful CNAS a precizat ca exista trei mari posibilitati pentru a realiza acest lucru, cu doua obiective majore: cresterea calitatii serviciilor medicale si cresterea veniturilor medicilor, astfel incat sa impierdice exodul acestora care a avut loc in ultimii ani.

"Noi am facut la un moment dat o simulare. Pentru a dubla salariile medicilor ar fi nevoie de o injectie de capital de aproximativ 6-700 de milioane de euro pe an. A doua cale prin care s-ar putea creste fondurile ar fi tranferul de la bugetul de stat, iar a treia, care este iarasi un subiect tabu, este sa crestem cotele alocate CAS-ului. De exemplu, in Ungaria cota de CAS este de 13%, in Germania -15,5%, iar in Romania de numai 10,6%. Nu inseamna ca avem de gand sau s-a luat vreo decizie, dar acestea sunt caile teoretice", a daugat Duta.

Accesul la tratament, in functie de stadiul bolii


"Cu privire la pachetul de servicii de baza si aducerea asiguratorilor privati in sistem, as vrea sa spun ca modul in care vedem noi pachetul de baza se refera la o modalitate foarte simpla. Pacientii trebuie sa aiba acces la aceleasi servicii pe care le-au avut pana acum, dar tinand cont de prioritizarea bolii, principiul fiind foarte simplu, cu cat ai mai acut nevoie de servicii medicale cu atat ti se ofera serviciile mai repede, iar cei care pot astepta sa fie trecuti pe listele de asteptare, astfel incat sa putem sa avem si echilibru financiar si servicii medicale".

Lucian Duta a incheiat spunand ca spera la realizarea un pasi decisivi in ceea ce priveste aducerea in dezbatere publica a unei legi noi a sanatatii care sa permita intr-un final intrarea asiguratorilor privati pe piata romaneasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri